Az egész világon hiány lehet az egyik legkedveltebb szószból

Nagy bajban vannak a hamburger és a sült krumpli szerelmesei, a főleg amerikai ételeket színesítő ketchupból ugyanis egyre nagyobb (lesz) a hiány – ráadásul az egész világon.

Könnyen lehet, hogy érdemes lesz megtanulni házi ketchupot készíteni, egy új tanulmány szerint ugyanis hamarosan hiánycikké válhat a ketchup a klímaváltozás miatt – írja a Telegraph cikkére hivatkozva az index.hu. A globális paradicsomtermelés a következő években a felére csökkenhet, ugyanis a három legnagyobb ipari paradicsomtermelő országot – Olaszországot, Kínát és az Egyesült Államokat súlyosan veszélyezteti a klímaválság.

Bajban a ketchup

A Dániában található Aarhus Egyetem kutatócsoportja jelenleg is egy olyan matematikai modellen dolgozik, amely azt vitatott megállapítani, hogyan hathat a termelésre klímaváltozás. A szakemberek 5 különböző, a jövőben esedékes klímaváltozási forgatókönyvet vázoltak fel.

A kutatási eredmények alapján 2050-re körül-belül 60 százalékos visszaesés várható a paradicsomtermesztésben, az azt követő további ötven évben pedig a paradicsomtermés az eddigi felére csökkenhet.

A legrosszabb forgatókönyv szerint 2040 és 2069 között a legnagyobb paradicsomtermelő régiókban a hőmérséklet 2,6°C-kal, 2070 és 2099 között pedig 5°C-kal emelkedhet az 1980-2009 közötti időszakhoz képest. Eszerint 2050 környékére a mostani évi 14 millió tonnáról 7 millió tonnára csökkenne.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!