Az egész világon hiány lehet az egyik legkedveltebb szószból

Nagy bajban vannak a hamburger és a sült krumpli szerelmesei, a főleg amerikai ételeket színesítő ketchupból ugyanis egyre nagyobb (lesz) a hiány – ráadásul az egész világon.

Könnyen lehet, hogy érdemes lesz megtanulni házi ketchupot készíteni, egy új tanulmány szerint ugyanis hamarosan hiánycikké válhat a ketchup a klímaváltozás miatt – írja a Telegraph cikkére hivatkozva az index.hu. A globális paradicsomtermelés a következő években a felére csökkenhet, ugyanis a három legnagyobb ipari paradicsomtermelő országot – Olaszországot, Kínát és az Egyesült Államokat súlyosan veszélyezteti a klímaválság.

Bajban a ketchup

A Dániában található Aarhus Egyetem kutatócsoportja jelenleg is egy olyan matematikai modellen dolgozik, amely azt vitatott megállapítani, hogyan hathat a termelésre klímaváltozás. A szakemberek 5 különböző, a jövőben esedékes klímaváltozási forgatókönyvet vázoltak fel.

A kutatási eredmények alapján 2050-re körül-belül 60 százalékos visszaesés várható a paradicsomtermesztésben, az azt követő további ötven évben pedig a paradicsomtermés az eddigi felére csökkenhet.

A legrosszabb forgatókönyv szerint 2040 és 2069 között a legnagyobb paradicsomtermelő régiókban a hőmérséklet 2,6°C-kal, 2070 és 2099 között pedig 5°C-kal emelkedhet az 1980-2009 közötti időszakhoz képest. Eszerint 2050 környékére a mostani évi 14 millió tonnáról 7 millió tonnára csökkenne.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek