Edd, amíg szezonja van!

Vége a télnek, és a szezon finomságaira újabb egy évet kell várnunk. Miért száműznénk őket máris a konyhából? Élvezzük őket új köntösbe bújtatva, amíg még lehet!

Hosszabbak a nappalok, melegszik az idő - na nem mintha az idei tél olyan kegyetlen lett volna - , lassan visszatérnek a gólyák - kétség kívül mindjárt betör a tavasz a konyhába is. Ilyenkor egyszerre kívánjuk meg a friss salátát, a zsenge karalábét, sárgarépát, epret, újhagymát, retket, és minden olyan zöldséget-gyümölcsöt, aminek tavasz illetve nyár illata van. A piacon és a boltokban meg se látjuk a maradék sütőtököt, gesztenyét vagy almát: célirányosan hajtunk az újdonságokra - ezt azonban elég rosszul tesszük.

Kuszkuszos sütőtökfasírt recept

A télnek ugyanis meteorológiailag még nincs vége. Tény, hogy az enyhe időjárás gyorsabbá tette a tavaszi zöldségek megjelenését, de a legtöbb primőr termék - akárcsak télen - , fóliasátrakból előkerült, műtrágyával nevelgetett, gyakran több száz kilométeren át utaztatott vízízű utánzat csupán, ami nemcsak, hogy nem túl egészséges, de igazán jóízű ételt sem fogunk belőle főzni. Összeszedtünk azonban pár zöldséget, amelyeknek még tart a szezonjuk, nem kapjuk meg őket az év következő hat hónapjában, és amelyek egészségesek, olcsók, táplálóak, és ezerféle finomságot készíthetünk belőlük!

Sütőtök

Októberben még megvesztünk érte, márciusra ráununk - pedig ezt a csodálatosan egészséges, meglehetősen olcsó tökfélét a tél minden napján fel lehetne tálalni, anélkül, hogy kétszer ugyanazt ennénk. Ha unjátok a sima krémlevest, készüljön belőle zöldségfasírt, curry, meleg saláta vagy húsos egytálétel. 10 dekában összesen 145 kalória van, úgyhogy a tavaszi, pánik-szerű fogyókúrához is tökéletes segítség, ha megfelelő, egészséges és kalóriaszegény alapanyagokkal keverjük össze.

Cékla

Én kötelezővé tenném a heti egyszeri céklafogyasztást - nem az ecetes, bolti verzióban, mert bár savanyúságnak is nagyon finom, de sütve, krémlevesnek, salátának, gnocchinak egyenesen tökéletes. Akárcsak narancssárga párja, ő is tele van vitaminnal, és kapaszkodjatok meg, 10 dekára itt csak 29 kalória jut! Ajánlom figyelmébe a fogyni vágyóknak, ugyanis egy szép adag, fóliában sült cékla friss fűszernövénnyel, pár csepp olívaolajjal és citromlével kb. annyi energiát tartalmaz, mint egy fél fej, Hollandiából ideutaztatott jégsaláta ugyanezzel a feltéttel. Ízlések és pofonok, de én inkább nem ennék üres salátalevelet, ha olyan mázlim van, hogy fillérekért tudok céklát szerezni...

Az édesburgonya szezonja márciusig tart, úgyhogy ha eddig nem próbáltátok ezt a trópusi finomságot, itt az ideje! A nevével ellentétben nem krumpliféle, de a burgonyához hasonlóan lehet elkészíteni - mondhatnám, hogy ami krumpliból finom, az édesburgonyából is az. Ára kicsit magasabb a sütőtökénél és a cékláénál, jó hír viszont, hogy Magyarországon is termesztik, tehát nem szükséges olyat vennünk, ami hetekig egy kamionon rázkódott. A többi téli gyökérzöldséggel nemcsak ízben, de színben is harmonizál, így akár keverhetjük is őket!

Oké, oké, gyerekkorunk rémevolt, de azóta felnőttünk, nem? A kelbimbó pedig egyáltalán nem ellenség, igazi barát, aminek főként ősszel és télen van szezonja, úgyhogy most még gyorsan készíthetünk belőle néhány döbbenetesen finom köretet vagy levest. Nem fogok hazudni, nem annyira sokoldalúan felhasználható, mint például a sütőtök, de amíg várjuk az első, zsenge karalábékat, nyugodtan vigasztalódhatunk ezzel az apró káposztafélével.

Természetesen rajtatok múlik, hogy miből főztök finomat, de kitartás, már itt is van a szezonnyitó medvehagyma, utána pedig hetente kerül majd valami új, friss zöld az asztalra! Addig is, minek fölös kiadásokba verni magunkat, és messziről hozott élelmiszert enni, ha helyben is van minden, ami finom, olcsó és egészséges?

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek