Kiderült, hogy miért nem bírják sokan abbahagyni az evést

Lehet, hogy nem is a rossz szokásokat vagy a túl erős kívánósságot kell a sok nassolás számlájára írni – egy friss kutatás szerint egész egyszerűen az agyad lehet a hibás azért, ha nem bírod időben abbahagyni az evést.

Jelenleg ott tartunk, hogy a világon több az elhízott, mint a normál testsúlyú és éhező ember együttvéve. Világszerte mintegy 2,1 milliárd ember túlsúlyos, közülük, 671 millióan elhízottnak számítanak. A magyarok ráadásul európai szinten, de még világviszonylatban is az élén állnak a rangsornak, nálunk nagyon sok a túlsúlyos, és kevés az ez ellen tett állami intézkedés.

Eddig úgy gondoltuk, hogy a túlevés elsősorban rossz szokás kérdése, és új szokások fokozatos kialakításával csökkenthető a jelenség, a túlsúly pedig mérséklődik. Egy friss kutatás azonban pont az ellenkezőjéről számol be: nem a szokások, hanem az agyunk lehet a fő probléma.

A Floridai Egyetem kutatói felfedezték, hogy az agy infralimbicus kéreg nevű területe lehet a felelős a túlevésért: szerepet játszik az ételkeresés és az evés önszabályozásának folyamataiban, és ennek a működése befolyásolhatja, hogy tulajdonképpen mennyit is eszünk.

A magyarázat egyébként egyszerű: néhány környezeti hatás következtében az embernek eszébe juthatnak például édességek vagy finom ételek, ezek hatására pedig túlevés jelentkezhet. Még akkor is képesek lehetünk desszertet enni, ha már teleettük magunkat a vacsorával, egészen egyszerűen azért, mert meglátjuk a doboz fagylaltot, vagy a felszeletelt sütit. Akkor azonban, ha az agy infralimbicus kérgének munkáját kikapcsoljuk (a kutatók ezt egérkísérletekben tették meg), ez az inger nincs hatással, és hiába látjuk az édességet, nem kívánjuk meg, ha már tele vagyunk.

Az eNeuro tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt bizonyítja, hogy az agyban külön terület felel a kívánósságért, és ha ebből ki tudnánk iktatni specifikus neuronokat, a probléma megszűnne: hiába raknának elénk egy gusztusos süteményt, ha már nem lennénk éhesek, nem ennénk meg csak azért, mert jól néz ki.


Ezek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...