Újabb betegséget hoztak kapcsolatba az elhízással!

Cukorbetegség, magas vérnyomásbetegség: tudjuk, hogy összefüggenek az elhízással. Most azonban egy újabb összefüggésre derült fény!

A túlysúly, elhízás rendkívül sok kockázatot hordoz magában

A Molecular Psychiatry című tudományos folyóirat friss kutatási eredményei szerint összefüggés van az ~50 év körül mért BMI (Body Mass Index - testtömegindex) és az időskorban kialakuló Alzheimer-kór valószínűsége között.

Az Alzheimer-kór magatartásváltozással, a gondolkodás beszűkülésével és demenciával (elbutulás) járó kórkép. Az életkor előrehaladásával emelkedik a betegek száma, a 65 év felettiek kb 5%-át, míg a 80 év felettiek kb. 20%-át érinti. Magyarországon megközelítőleg 200 ezer beteg lehet, de pontos adat híján csak becsülni tudnak a szakemberek, mivel sokaknál diagnosztizálatlan marad a kór. A betegek száma járványszerűen emelkedik, hiszen a világ lakossága egyre idősebb lesz.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Táplálkozással az Alzheimer-kór ellen

A felmérés

Az USA-ban 1958-ban indították el a Baltimore Longitudinal Study of Aging kutatási programot, amely immár közel 60 éve vizsgálja az öregedés folyamatát. E kutatás keretein belül, közel 1400 fő adatait (akik közül 142 főnél alakult ki Alzheimer-kór) elemezve fedezték fel a kutatók az összefüggést az ~50 éves korban mért BMI és a későbbiekben várható Alzheimer-kór kialakulása között. E szerint, egy 30-as BMI-vel rendelkező személy esetén az Alzheimer-kór több, mint egy évvel előbb jelentkezik, mint a 28-as BMI-vel rendelkező személyeknél. Emellett azt is megállapították, hogy azok esetében, akiknél ugyan nem alakult ki Alzheimer-kór, de magas testtömeg-indexszel rendelkeznek, az agy működését kedvezőtlenül befolyásoló fehérjelerakódások figyelhetőek meg.

Az alábbi képre kattintva kiszámíthatod BMI-det, korábbi cikkünkből pedig megtudhatod, hogyan értékelheted az eredményt! Ha a túlsúlyos vagy elhízott kategóriába esik BMI-d, érdemes felkeresni egy szakembert, aki meghatározza számodra a testsúlycsökkentő terápiát!

Kalkulátorunkkal kiszámolhatod BMI-det! Kattints a képre!

via Prevention

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek