Újabb betegséget hoztak kapcsolatba az elhízással!

Cukorbetegség, magas vérnyomásbetegség: tudjuk, hogy összefüggenek az elhízással. Most azonban egy újabb összefüggésre derült fény!

A túlysúly, elhízás rendkívül sok kockázatot hordoz magában

A Molecular Psychiatry című tudományos folyóirat friss kutatási eredményei szerint összefüggés van az ~50 év körül mért BMI (Body Mass Index - testtömegindex) és az időskorban kialakuló Alzheimer-kór valószínűsége között.

Az Alzheimer-kór magatartásváltozással, a gondolkodás beszűkülésével és demenciával (elbutulás) járó kórkép. Az életkor előrehaladásával emelkedik a betegek száma, a 65 év felettiek kb 5%-át, míg a 80 év felettiek kb. 20%-át érinti. Magyarországon megközelítőleg 200 ezer beteg lehet, de pontos adat híján csak becsülni tudnak a szakemberek, mivel sokaknál diagnosztizálatlan marad a kór. A betegek száma járványszerűen emelkedik, hiszen a világ lakossága egyre idősebb lesz.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Táplálkozással az Alzheimer-kór ellen

A felmérés

Az USA-ban 1958-ban indították el a Baltimore Longitudinal Study of Aging kutatási programot, amely immár közel 60 éve vizsgálja az öregedés folyamatát. E kutatás keretein belül, közel 1400 fő adatait (akik közül 142 főnél alakult ki Alzheimer-kór) elemezve fedezték fel a kutatók az összefüggést az ~50 éves korban mért BMI és a későbbiekben várható Alzheimer-kór kialakulása között. E szerint, egy 30-as BMI-vel rendelkező személy esetén az Alzheimer-kór több, mint egy évvel előbb jelentkezik, mint a 28-as BMI-vel rendelkező személyeknél. Emellett azt is megállapították, hogy azok esetében, akiknél ugyan nem alakult ki Alzheimer-kór, de magas testtömeg-indexszel rendelkeznek, az agy működését kedvezőtlenül befolyásoló fehérjelerakódások figyelhetőek meg.

Az alábbi képre kattintva kiszámíthatod BMI-det, korábbi cikkünkből pedig megtudhatod, hogyan értékelheted az eredményt! Ha a túlsúlyos vagy elhízott kategóriába esik BMI-d, érdemes felkeresni egy szakembert, aki meghatározza számodra a testsúlycsökkentő terápiát!

Kalkulátorunkkal kiszámolhatod BMI-det! Kattints a képre!

via Prevention

Címlapról ajánljuk

További cikkek