Túl sós, túl zsíros vagy odaégett? Tippek, amikkel megmentheted az elrontott ételeket!

Jobban megszaladt a só, mint szeretted volna, a rizs pedig odakozmált? Esetleg a süteményed teteje már megpirult, de belül még nyers? Így mentsd a menthetőt! 

Mindannyiunkkal előfordul, hogy egyszerre több mindent csinálunk, így nemes egyszerűséggel elfelejtkezhetünk arról, mibe is kezdtünk a konyhában, vagy elszámoljuk magunkat a fűszerezés közben. Íme, néhány praktika, amivel feljavíthatod az elrontott ételeket!

Túl sós levesek és mártások

Attól függően, hogy milyen alapanyagokból készítetted az ételt, különböző módszerekkel javíthatod fel. Ha a húslevesbe, gulyáslevesbe, a paradicsomlevesbe, vagy ragulevesekbe került a kelleténél több só, tisztíts meg egy egész krumplit, és dobd a levesbe, hogy magába szívja a sót. Ráadásul, ha még főznöd a levest, ezeknél az ételeknél nem is szükséges kivenned a krumplit, hiszen illik a levesek ízvilágához. Ha tejjel, tejföllel vagy tejszínnel készített ételt sóztál el, egyszerűen adagolj hozzá többet az adott tejtermékből. De ha így túl hígnak találod, a krumplit ebben az esetben is bevetheted: elég körülbelül 10 perc, és kiveheted a krumplit.

A krumpli mellett van, aki a szódabikarbónára esküszik, miszerint egy késhegynyi képes enyhíteni a sós ízt. A másik jolly joker az almaecet lehet, ami szintén ellensúlyozhatja az ételek sósságát, de óvatosan, kanalanként adagold, és közben kóstolj, nehogy túlzásba ess!

Zsírban tocsogó

Ha túl zsíros lett a leves, és nem kell sietned a tálalással, akkor a legegyszerűbb módja a zsírtalanításnak, ha lehűtöd, és merőkanállal leszeded a tetejéről a megszilárdult zsírréteget. Ha viszont a család korgó hassal várja, hogy az asztalra tedd, öntsd ketté a levest, és főzd fel vízzel, majd fűszerezd. Így nemcsak az aznapi adagot mentheted meg, hanem a másnapra is marad bőven, amit ugyanígy hígíts fel.

Ha a hús, vagy a sült krumpli lett túl zsíros, az egyik legegyszerűbb módja az olaj leitatásának az, ha papírtörlőt használsz. De a húsnál a köretet is felhasználhatod: tedd a húsokat rizsre, vagy tört krumplira, így nemcsak ellensúlyozhatják a húst, de ízesebbek is lesznek.

Odaégett rizs, hús és sütemény

Attól függően, hogy a sütőben, tepsiben, vagy egy lábasban égett oda az étel, különböző módszereket vethetsz be. Ha lábasban kozmált oda a rizs, akkor a még jó részt kanalazd át egy másik edénybe, de ne akard mindent megmenteni! Az odaégett részen hagyj legalább 2 ujjnyi vastagságú réteget, és dobd ki, mert jó eséllyel az is átvette a füstös ízt. A rizs azon részét, ami még menthető, öntsd fel vízzel, és fűszerezd.Ha a hús égett oda a tepsiben, akkor vágd le a szenes részt, majd tedd bele egy másik tepsibe, önts hozzá vizet, olajat, és adj hozzá vöröshagymát és süsd tovább.

A krémlevesed alja pirult le? Egy kevés mézzel vagy cukorral is ellensúlyozhatod az enyhe égett ízt, miután átkanalaztad egy másik lábasba.Hasüteményt sütsz, és a teteje már kezd erősen barnulni, de a közepe még nyers, a legjobb, ha alufóliával lefeded a sütemény felső részét: lazán tedd rá a fóliát, így csökkentheted a hőhatás mértékét.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...