Túl sós, túl zsíros vagy odaégett? Tippek, amikkel megmentheted az elrontott ételeket!

Jobban megszaladt a só, mint szeretted volna, a rizs pedig odakozmált? Esetleg a süteményed teteje már megpirult, de belül még nyers? Így mentsd a menthetőt! 

Mindannyiunkkal előfordul, hogy egyszerre több mindent csinálunk, így nemes egyszerűséggel elfelejtkezhetünk arról, mibe is kezdtünk a konyhában, vagy elszámoljuk magunkat a fűszerezés közben. Íme, néhány praktika, amivel feljavíthatod az elrontott ételeket!

Túl sós levesek és mártások

Attól függően, hogy milyen alapanyagokból készítetted az ételt, különböző módszerekkel javíthatod fel. Ha a húslevesbe, gulyáslevesbe, a paradicsomlevesbe, vagy ragulevesekbe került a kelleténél több só, tisztíts meg egy egész krumplit, és dobd a levesbe, hogy magába szívja a sót. Ráadásul, ha még főznöd a levest, ezeknél az ételeknél nem is szükséges kivenned a krumplit, hiszen illik a levesek ízvilágához. Ha tejjel, tejföllel vagy tejszínnel készített ételt sóztál el, egyszerűen adagolj hozzá többet az adott tejtermékből. De ha így túl hígnak találod, a krumplit ebben az esetben is bevetheted: elég körülbelül 10 perc, és kiveheted a krumplit.

A krumpli mellett van, aki a szódabikarbónára esküszik, miszerint egy késhegynyi képes enyhíteni a sós ízt. A másik jolly joker az almaecet lehet, ami szintén ellensúlyozhatja az ételek sósságát, de óvatosan, kanalanként adagold, és közben kóstolj, nehogy túlzásba ess!

Zsírban tocsogó

Ha túl zsíros lett a leves, és nem kell sietned a tálalással, akkor a legegyszerűbb módja a zsírtalanításnak, ha lehűtöd, és merőkanállal leszeded a tetejéről a megszilárdult zsírréteget. Ha viszont a család korgó hassal várja, hogy az asztalra tedd, öntsd ketté a levest, és főzd fel vízzel, majd fűszerezd. Így nemcsak az aznapi adagot mentheted meg, hanem a másnapra is marad bőven, amit ugyanígy hígíts fel.

Ha a hús, vagy a sült krumpli lett túl zsíros, az egyik legegyszerűbb módja az olaj leitatásának az, ha papírtörlőt használsz. De a húsnál a köretet is felhasználhatod: tedd a húsokat rizsre, vagy tört krumplira, így nemcsak ellensúlyozhatják a húst, de ízesebbek is lesznek.

Odaégett rizs, hús és sütemény

Attól függően, hogy a sütőben, tepsiben, vagy egy lábasban égett oda az étel, különböző módszereket vethetsz be. Ha lábasban kozmált oda a rizs, akkor a még jó részt kanalazd át egy másik edénybe, de ne akard mindent megmenteni! Az odaégett részen hagyj legalább 2 ujjnyi vastagságú réteget, és dobd ki, mert jó eséllyel az is átvette a füstös ízt. A rizs azon részét, ami még menthető, öntsd fel vízzel, és fűszerezd.Ha a hús égett oda a tepsiben, akkor vágd le a szenes részt, majd tedd bele egy másik tepsibe, önts hozzá vizet, olajat, és adj hozzá vöröshagymát és süsd tovább.

A krémlevesed alja pirult le? Egy kevés mézzel vagy cukorral is ellensúlyozhatod az enyhe égett ízt, miután átkanalaztad egy másik lábasba.Hasüteményt sütsz, és a teteje már kezd erősen barnulni, de a közepe még nyers, a legjobb, ha alufóliával lefeded a sütemény felső részét: lazán tedd rá a fóliát, így csökkentheted a hőhatás mértékét.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...