Mandulás keksz Puglia tartományból

Ahogy az útikönyvek írják, Puglia tartomány Olaszország éléskamrája. Ezt kiegészítve azt mondanám: a házi tészták és sütik Mekkája!

A pugliai konyha a termőföldek és a tenger kincseiből építkezik. Alapanyai tükrözik a régió természetét, a szó legcsodásabb értelmében: egyszerű ételeket készítenek. Imádják a kagyló formájú dolgokat. Az asszonyok házilag készítik, de a boltokban is frissen kapható az orecchiette vagyis a kagyló tészta. Az éttermekben a tengeri kagylók legkülönbözőbb fajtáit rendelhetjük - előételként morzsával szórva, tésztaszószhoz, egytálételként tálalják. A nápolyi eredetű kagyló formára hajtogatott leveles, töltött tészta, a sfogliatella, pedig reggeli ételünk a pékségből.

Biscotto cegliese – olasz keksz recept

Olaszországi nyaralásunk során számtalan újdonságot kóstolhattunk, melyek közül most ezt a Ceglie Messapica-ból egy Puglia tartományban található községből származó, könnyen elkészíthető, lisztmentes mandulás keksz receptet hoztam nektek.

Elkészítése kicsit mancsos, de valóban gyors és a belereszelt citrom héjától sütés közben isteni illat száll majd a konyhátokban. És hogy mitől különleges még? Két alapanyaga is kockázatos fogyasztást ígér: a strega, vagyis boszorkánylikőr elvarázsolhat és a keserű mandula az életedre törhet. Mielőtt azt mondanátok, akkor miért töltöttem fel és osztottam meg veletek ezt a kétes sütit: természetesen a valóságban, nem fenyeget senkit semmilyen veszély, ha megsüti és megkóstolja!

Biscotto cegliese – olasz keksz recept

Strega likőr

Az olasz strega szó boszorkányt jelent. Nem véletlenül nevezték el így ezt a gyógynövény likőrt – eredetileg varázsitalként főzték. A mai napig sokan vágyfokozó hatása miatt vásárolják. Úgy gondolják, ha teliholdkor ezzel itatod szerelmed, nem választ majd mást, csak téged!

A másik mandula

A keserű mandula mérgező anyagot is tartalmaz, ezért nyers fogyasztása nem ajánlott. Hő hatására, azonban ez a mérgező vegyület elpusztul, így sütés vagy főzés után a keserű mandula is ehető lesz. Legfőképpen likőr és aroma készítésére használják.

Biscotto cegliese – olasz keksz recept

Szóval, kalandra fel, süssétek, kóstoljátok a legizgalmasabb olasz kekszet: egy szuper erős eszpersszó kávé mellé vagy vacsi után, ahogy Puglia tartományban teszik. Nemsokára folytatom a sort más, az olasz csizma sarkából származó különlegességekkel.Gréti

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...