Ravioli vs. tortellini

Mindkettőt imádjuk! De van bármilyen fogalmunk arról, hogy mi a különbség köztük? Vajon a formájuk vagy a töltelék az? Esetleg a származási helyük?

Tortellini vs. ravioli

Honnan máshonnan jöhetne mindkettő, mint Olaszországból - természetesen. Régebben mindkét tésztaféle készítése igazi társadalmi eseménynek számított - együtt, csapatban végezték. Kinézetük eltérő: az egyik szögletes, a másik „kerek” és lyukas. De nézzük őket meg ennél is közelebbről!

Mindkettőt tölthetjük hússal, zöldséggel vagy akár hallal, de tejszín és sajt is kerülhet beléjük. Megállják helyüket főételként, de akár levesbetétként is.

Tortellini

A tortellinit más néven „Vénusz köldökének" is hívják, eredete pedig egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza - a mendemondák szerint egészen pontosan egy neves modenai születésű költő, Alessandro Tassoni nevéhez fűződik. Ő egyik művében ugyanis leír egy jelenetet, melyben Vénusz, Bacchus és Mars útjuk során megállnak egy fogadónál, másnap azonban Vénusz nélkül indulnak útnak. A nő annyira megijed, hogy egyedül hagyták, hogy segítséget kér az épp tésztát gyúró fogadóstól, akire olyan mély benyomást tesz Vénusz érzéki teste, hogy letép egy keveset a tésztából, négyzet alakúra vágja, megtölti, majd az ujja köré tekeri, és elnevezi "Vénusz köldökének".

Hasonló történetek teljesen más szereplőkkel is keringenek a tortelliniről, de ha a valóság talajára evezünk, beláthatjuk, hogy a tésztaféle kialakulásának oka igen prózai lehet: azért hajtogatták be, hogy a töltelék ne folyjon ki.

Ezeket olvastad már?

Létezik egy másik fajta, úgynevezett "üres" tortellini is, más néven Inganna Preti, azaz "papbecsapós tészta". Ennek eredete a perpetuákhoz, vagyis a háziasszonyokhoz köthető, akik eredetileg a papok élelméről gondoskodtak. Háború idején azonban nem volt lehetőségük semmivel sem megtölteni a tésztát, így magában összehajtogatva készítették.

A tortellini tésztája ugyanaz, mint az összes többi olasz tésztáé. Kinyújtás után az alsó lapokra tölteléket tesznek, ráfordítják a másik tésztalapot, félkörökre vágják, majd az ujjukra csavarják, és csücskeit összenyomkodják.

Ravioli

Elnevezése Mantovából illetve Milánóból származik, de szerte Olaszországban más-más néven ismeretes. A toszkán olaszok gnocchi verdinek, vagyis zöld galuskának hívják, hiszen az eredeti receptben spenót van, de becézik agnolottinak és cappelaccinak is.

Ezeket olvastad már?

A ravioli legtöbbször négy- vagy háromszög alakú kis tésztabatyu, széle fodros, hiszen miután kinyújtották a tésztát és kis halmokban rákerült a töltelék, egy újabb réteg tésztát fektetnek rá, végül pedig derelyevágóval vágják a végleges formájukra.Mindkét töltött batyuhoz jól illenek a paradicsomos, tejszínes és sajtos mártások is!

Ha ti is szívesen készítenétek otthon raviolit, a NoSalty webshopon találtok olyan eszközöket, amelyek megkönnyítik a munkát!

Raviolikészítő lap sodrófával

Raviolikészítő lap, segítségével 24 ravioli készíthető. Csak összegyúrjuk a ravioli tésztáját, és az alumínium eszköz segítségével nem kell külön szaggatnunk, máris kész 24 raviolink! Ajándék sodrófával is jár hozzá!

További mártás recepteket, itt találsz!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Meleg előételek karácsonyra

Ha az első fogást sem hidegen tálalnád, akkor válasz valamilyen meleg előételt karácsonyra. Ezek alapból egy kicsit különlegesebbek, így biztosan elkápráztatod majd a vendégsereget velük.

Nosalty

További cikkek

Titkos, föld alatti bár nyílt az Andrássy úton

A W Budapest hotel alagsorában nyílt meg a szálloda sejtelmes hangulatú bárja, amely több fronton is biccent a főváros különleges történelme felé. Elfeledett titkok és misztikum, impozáns épületekről elnevezett koktélok várják a betérő vendégeket, érkezzenek akár az ajtón, akár az étterem mosdóján keresztül.