Rendkívül nehéz helyzetbe került a húsvéti torma

Rengeteget termelnek belőle, mégis bizonytalanná vált a hazai torma helyzete, ugyanis a csípős, erős illatú növényre rendkívül rossz hatással van az alacsony fogyasztás és a klímaváltozás is.

„Magyarország állítja elő az uniós tormatermés több mint egyharmadát, de pár éve kritikus szintre csökkent a fogyasztása, emiatt pedig a profit is" – mfor.hu oldala.

Nagyon nehéz helyzetbe került a húsvéti torma

Jelentősen visszaesett a hazai tormafogyasztás

A kialakult helyzet miatt a szaktárca 2021-ben szigorított a szabályokon, vagyis kötelezővé vált szerződni a torma felvásárlására. Bár az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a termőterület, ami miatt nagy mennyiségű tormatöbblet került a piacra, ám a fogyasztás visszaesett, emiatt pedig a csípős növény ára is.

A felsorolt tényezők miatt elég rossz passzban van a szektor.

A kisgazdaságok egyre inkább kiszorulnak a termelésből, mivel elöregednek a gazdák, vagy már nem tartják kifizetődőnek a termelést. Ő helyettük az 5-10-15 hektáros, gépesített, professzionális termelők próbálnak érvényesülni, olvasható a cikkben.

A költségek emelkedése miatt pedig hektáronként már legalább 7-8 tonnás termést kell produkálnia a gazdáknak, hogy nyereségesek legyenek.

A torma egy viszonylag kényes és nehezen termeszthető növény

Emiatt a legtöbb gazda első osztályú tormát termel, hiszen annak a legmagasabb az eladási ára.

A kialakult helyzeten még az is nehezít, hogy a torma rendkívül tápanyagigényes, vagyis nemcsak műtrágyát kell biztosítani számára, hanem az eléggé költséges árasztásos öntözésre is szorul, amely jelentős szakmai rutint igényel.

Ezenfelül egyre nagyobb gondot okoz a torma gyöktörzsét károsító bőrbetegség is, amire egyelőre nincs megoldás.

A növény ráadásul nagyon érzékeny az évről évre szélsőségesebbé váló nyári időjárásra is.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?