Már a szakemberek is aggódnak a húsvéti sonka ára miatt

Több oka is van annak, hogy fájni fog a húsvéti sonka ára.

A következő hetekben tovább emelkedhet a sonka ára, így valószínűleg a húsvéti menü főszereplőjét nem lehet majd olcsón beszerezni.

Nemcsak a háború okozta durva infláció, hanem a sertéságázat súlyos gondjai kellettek ahhoz, hogy a húsvéti sonkához kellő sertéscomb ekkora mértékben dráguljon

 – mondta a Pénzcentrum kérdésére Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. 
Már a szakemberek is aggódnak a húsvéti sonka ára miatt

A szakértő hozzátette, hogy a drágulás legfőbb oka, hogy a magyarországi sertéshús-piacra nagy kihatással lévő úgynevezett "német jegyzés" 7,5%-ot emelkedett az elmúlt két héten, ez pedig, ha nem is azonnal, de be szokott gyűrűzni a fogyasztói árakba. Ez alól a sertéscomb sem kivétel, így számít arra, hogy húsvétig ez a termék is drágulni fog. A sertéscombtermékeknek az átlagára 2020 eleje óta jó harminc százalékot nőtt.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője pedig arról beszélt, hogy az igazi húsvéti sonka még a tavalyi húsból, hosszú érlelési eljárással készül, és valódi szezonális termék, így az árban mindenképp látható lesz, hogy az egy évvel korábbihoz képes komoly változás történt. Ennek pedig az az oka, hogy évközben számtalan olyan hatás érte a húsipari ágazatot, amit a többi termék esetén a folyamatos jelenlét miatt csak apránként érzékeltek a vásárlók –írja az ATV.

A húsvéti sonka már tavaly is jelentősen drágult, akkor a szakemberek arról beszéltek, hogy a vásárlók kisebb darabokat vettek, valószínűleg ez idén is hasonlóan alakul.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek