Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Top zabpelyhes sütik 200 kalória alatt

Egyre többen próbálják ki a zabpelyhet – a pár éve még ismeretlen alapanyag népszerűsége szerencsére növekszik. Íme tíz zabpelyhes sütirecept a hétvégére, 200 kalória alatt!

A mi kamránknak akkor vált állandó darabjává a zabpehely, amikor megkezdtem nagyobbik fiam hozzátáplálását – immáron 9 éve. Akkoriban ha megemlítettem, hogy a fiam zabkását reggelizik, általában csodálkozó tekintetekkel találkoztam, de ma azért már ennél kedvezőbb a helyzet. Ezt a kívánatos trendet erősíti az is, hogy zabpehely gyakorlatilag bármelyik üzletben kapható, akár két változatban is: nagyobb, egész szemekből készült pelyhekként, vagy ezek tört változataként, amelyik kisebb pelyheket tartalmaz, de még nem liszt. Speciális szaküzletekben, bioboltokban kapható zabpehely liszt is. Tavasszal volt szerencsém egy ausztriai utazás során házi pelyhesítőt is kipróbálni, na az nagyon menő volt, nekem is nagyon tetszett és a fiúknak is.

Én a nagyobb, egész pelyheket pl. kekszekbe szoktam sütni, a reggeli gyümölcsös zabkását felerészt egész, felerészt kisebb szemekből készítem, a liszt pedig a hagyományos liszthez hasonlóan használható fel.

Na de lássuk, miért is jó nekünk, ha zabpelyhet eszünk?

A többi teljes őrlésű gabonaféléhez hasonlóan magas élelmirost-tartalmú, kitűnő energiaforrás. A natúr pelyhek a héj nélküli teljes gabonaszemet tartalmazzák annak minden előnyével: magas növényi fehérje-, B1-vitamin- és magnéziumtartalommal.

A fentiek mellett érdemes még tudni, hogy a zab korpa részében (amelyet a pelyhek tartalmaznak) megtalálható az ún. béta-glükán nevű poliszacharid is, amely segítheti a vér koleszterinszintjének csökkentését.

Receptjeink közül kiválogattam nektek most 10 db, adagonként kevesebb, mint 200 kcal energiatartalmú zabpelyhes süteményreceptet. Próbáljátok ki őket!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!