Nem (csak) rajtad múlik: 3 tényező, ami nehezíti a tojás pucolását

Lehet, hogy első pillantásra úgy tűnhet, a főtt tojás pucolása egy teljesen önkényesen változó folyamat, azonban a siker és a kudarc mögött igenis állnak különböző tényezők. Nézzük, mik ezek!

Akiknek szinte minden napja főtt tojással indul, biztos nagyra értékelik, amikor a tojáspucolás könnyedén és fájdalommentesen megy. Persze azt mind nagyon jól tudjuk, hogy sajnos a valóság ennél egy fokkal mostohább – a nehézkesen töredező-szakadó héj, ami magával rántja a tojás főtt belsejének jelentős részét, kollektív rémálmunk. Van egy jó hír azonban, ami talán majd vidámabb kedvre fordít minden tojáspucolás közben káromkodót: a héj eltávolításának sikere nagyrészt nem rajtunk múlik. De ha ez így van, mégis hogyan tudjuk majd elkerülni a reggeli tojásunk nagyjának elvesztését? Az alábbi cikkből kiderül!

Félig megpucolt, főtt tojás vágódeszkán
3 tényező, ami nehezíti a tojás pucolását

Idősebb a tojás

Sokan nem tudják, azonban idővel rengeteg változás megy végbe a tojáson belül. Mivel a héj nem zár száz százalékosan, hiszen porózus, a tojás belsejében a levegő mértéke folyamatosan nő. Ez kissé átrendezi a fehérje és sárgája pozícióit, változtat azok állagán, és nem utolsó sorban nehezebbé teszi a pucolást is.

A tojás belseje és héja között egy vékony hártya található, ami az idő múlásával egyre tartósabb, vastagabb lesz. Ennek következménye, hogy az idősebb tojásokat nehezebb megpucolni.

A lágy-kemény skála

Mindenki máshogy szereti a reggelijét, a kanalazós lágytojástól egészen a porhanyós, száraz belsejű keményig megannyi verzió közül válogathatunk. Egyedül annyi tartsunk észben, hogy a választásunk befolyásolja majd a héj eltávolításának nehézségét is.

Míg a lágyabb tojások (5-7 perces főzési idővel) belseje könnyebben szakad, a héj kisebb áldozatokkal eltávolítható. Minél tovább főzünk egy tojást, a hártyás rész annál jobban tapad majd a keményedő fehérjére, ezáltal jócskán megnehezítve a tiszta és sértetlen hámozást.

Nem pihent eleget

Abban a pillanatban, hogy megszólalt a főzéshez állított időzítőnk, a tojásokat, a forró vízből kihalászva érdemes rögvest hideg közegbe helyezni. Ez egyrészről megállítja a főzési folyamatot (tehát a tojásunk épp olyan állagú marad, amilyennek szeretnénk), másrészt azonban a könnyebb pucolást is megalapozza.

Érdemes valamennyit hideg vízben pihentetni a főtt tojást, és csak azután lehúzni a héjat: ne hagyjuk azonban teljesen kihűlni, mert akkor ismét nehezebbé válhat a csupaszítás.

A sikeres hámozáshoz bőven elég lesz egy rövidebb, 1-3 percig tartó hűvös fürdő.

Plusz egy segítő lépés

Ha pedig tényleg egészen biztosra szeretnénk menni, a tojások pucolását végezzük lassan csorgó, hideg vízsugár alatt. A mosogatóba tegyünk egy tálat, amibe a héjak hullhatnak, majd a csapot enyhén megnyitva fürdessük hámozás közben is a tojásokat. Garantált siker!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tanácsokat, tippeket is fogadd meg:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek