Úgy tűnik, el fog fogyni a magyar tojás húsvétig

A húsvéti lakoma egyik fő hozzávalójáról van szó, ezért érdemes még most beszerezni, ha magyar termékkel szeretnél ünnepelni.

Jó hír, hogy előreláthatólag nem lesz tojáshiány húsvét előtt. Rossz hír viszont, hogy a húsvéti szükségletet nem fedezi teljes mértékben a belföldi termelés – írja a Agrárszektor.

Lehet, hogy kevés lesz a hazai termelés tojásból

Nem lesz hiány, de elfogyhat a magyar tojás

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (MTTSZ) alelnöke, Pákozd Gergely elmondta, hogy a behozatal aránya változó mértékben csökken, ugyanis a tavalyi év előtt 20 százalék körül alakult. A szakértő ugyanakkor megerősítette, hogy az átlagos havi fogyasztást ki tudják elégíteni a magyarországi termelők, ám húsvét előtt annyira megugrik a kereslet, hogy szükség van a külföldi szállítmányokra is.

Az sem segít a problémán, hogy a húsvéti bevásárlást évről évre későbbre halasztják a vásárlók, tehát inkább az ünnep előtti utolsó napokra marad a nagy roham.

Pákozd Gergely hozzátette, hogy idén is a belföldön termelt tojást ajánlott választani, mert az garantáltan jó minőségű, és biztosítja a termelés fennmaradását, ezzel együtt pedig az ország ellátásbiztonságát is.

A magyar fogyasztás évente körülbelül 2,3 milliárd darab, utoljára a 90-es években esett vissza nagy mértékben.

Azóta csak a diéta- és fitnesztrendek befolyásolták a hazai tojásfogyasztást, de nyilvánvaló, hogy a tojás önmagában is teljes értékű, kiváló élelmiszer - fejezte be gondolatát a szövetség alelnöke.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Titkos, föld alatti bár nyílt az Andrássy úton

A W Budapest hotel alagsorában nyílt meg a szálloda sejtelmes hangulatú bárja, amely több fronton is biccent a főváros különleges történelme felé. Elfeledett titkok és misztikum, impozáns épületekről elnevezett koktélok várják a betérő vendégeket, érkezzenek akár az ajtón, akár az étterem mosdóján keresztül.