30%-kal nőtt ennek a szezonális zöldségnek az ára

Hiába most kezdődött a szezonja ennek a zöldségnek, sajnos így is utolérte a nagy mértékű drágulás.

Korábban már írtunk arról, hogy a hagyma ára nagy emelkedés elé néz, ám most egy másik zöldséget ért utol a drágulás. Bár a hazai áruházláncok az elmúlt időszakban jelentősebb leárazásokkal várják a vásárlókat, még így is vagyonokat fizethetünk a minőségi zöldségekért – írja a HelloVidék oldala.

30%-kal nőtt ennek a szezonális zöldségnek az ára

Az AKI PÁIR friss adatai szerint márciusában a hazai, tárolási fejes káposzta 230 forint/kilogramm ára jelentősen meghaladta a 2022-es átlagárat. Ezenfelül a kelkáposztáé 21 százalékkal 315 forint/kilogrammra emelkedett a Budapesti Nagybani Piacon.

Legalább 20-30%-kal nőtt a fejes saláta ára

A legfrissebb adatok alapján a belföldi fejes saláta termelői ára 19 százalékkal, a jégsalátáé 28 százalékkal nőtt. Az import saláta ára is megemelkedett, a fejes salátáé 24 százalékkal, a jégsalátáé pedig 45 százalékkal.

Fogy a hazai termesztésű saláta

A KSH adatai szerint a hazai fejes saláta termőterülete, ezzel együtt a betakarított termés mennyisége is csökkent az elmúlt években.

2021-ben 237 hektáron 8,45 ezer tonna salátát termeltek Magyarországon.

Hazánk fejessaláta-behozatala a felére esett vissza 2022-ben a 2021-es évhez képest. A legnagyobb beszállító szerepét azonban továbbra is Spanyolország tölti be, ahonnan 453 tonna fejes saláta érkezett. A kivitel ugyanakkor 13 százalékkal 938 tonnára csökkent – elsősorban Csehország, valamint Ausztria felé.

Magyarország fejessaláta-exportjának értéke 9 százalékkal 373 millió forintra, az import értéke 44 százalékkal 356 millió forintra csökkent 2022-ben.

Az egyéb salátafélék exportjából származó bevétel 28 százalékkal 2,8 milliárd forintra, az import értéke 30 százalékkal 6,5 milliárd forintra nőtt a 2022-es évben. A mennyiséget tekintve a behozatal 3 százalékkal nőtt a tavalyi évben. A legnagyobb célpiacra, Romániába 7 százalékkal 4,3 ezer tonnára emelkedett az exportált mennyiség.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk