A szakértő szerint ez is hozzájárul az élelmiszerek drágulásához

Nem csak a klímaváltozás jelent komoly kihívást a növénytermesztők számára.

Egyre gyakoribb a fagyás, a jégverés, a hirtelen váltakozó hideg és a szélsőséges szárazság. A növények sajnos nem tudnak elég gyorsan alkalmazkodni ezekhez a körülményekhez, így a gazdákra, de különösképpen a talajra hárul a feladat – számolt be a hírről az Agrofórum.

Kritikus állapotban van a talajok egészsége és termőképessége

Rendkívül rossz állapotban vannak a talajok

Az utóbbi évtizedekben a talajélet drasztikus romlásáért a monokultúra, a túlzásba vitt vegyszer- és műtrágyahasználat, a szervesanyag-utánpótlás elmaradása, a szélsőséges vízellátottság (kiszáradás, belvizek) egyaránt feleltek

– mutat rá a probléma okára Dr. Hidas András, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, a Greenman Kft. szakértője, egyetemi docens, aki már évtizedek óta kutatja az említett problémakört.

„Épp ezért például az aszálytűrés, a talajok vízháztartási jellemzőinek támogatása kritikus jelentőséggel bír majd a következő évtizedekben!” – folytatta a szakértő.

A talajok rossz termőképessége hozzájárul az élelmiszerárak emelkedéséhez

Köztudott, hogy az elmúlt évek eseményei jelentősen megtépázták a mezőgazdaságot. Gondoljunk csak bele, hogy a Covid19-járvány okozta ellátási zavarokat követték a háború miatt kialakult világpiaci áremelkedések. Ezek a folyamatok nagy mértékben legyengítették a termelést, a fenntarthatóság, a minőség és az egészséges élelmiszer szempontjai ugyanakkor a háttérbe szorultak.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!