A szakértő szerint ez is hozzájárul az élelmiszerek drágulásához

Nem csak a klímaváltozás jelent komoly kihívást a növénytermesztők számára.

Egyre gyakoribb a fagyás, a jégverés, a hirtelen váltakozó hideg és a szélsőséges szárazság. A növények sajnos nem tudnak elég gyorsan alkalmazkodni ezekhez a körülményekhez, így a gazdákra, de különösképpen a talajra hárul a feladat – számolt be a hírről az Agrofórum.

Kritikus állapotban van a talajok egészsége és termőképessége

Rendkívül rossz állapotban vannak a talajok

Az utóbbi évtizedekben a talajélet drasztikus romlásáért a monokultúra, a túlzásba vitt vegyszer- és műtrágyahasználat, a szervesanyag-utánpótlás elmaradása, a szélsőséges vízellátottság (kiszáradás, belvizek) egyaránt feleltek

– mutat rá a probléma okára Dr. Hidas András, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, a Greenman Kft. szakértője, egyetemi docens, aki már évtizedek óta kutatja az említett problémakört.

„Épp ezért például az aszálytűrés, a talajok vízháztartási jellemzőinek támogatása kritikus jelentőséggel bír majd a következő évtizedekben!” – folytatta a szakértő.

A talajok rossz termőképessége hozzájárul az élelmiszerárak emelkedéséhez

Köztudott, hogy az elmúlt évek eseményei jelentősen megtépázták a mezőgazdaságot. Gondoljunk csak bele, hogy a Covid19-járvány okozta ellátási zavarokat követték a háború miatt kialakult világpiaci áremelkedések. Ezek a folyamatok nagy mértékben legyengítették a termelést, a fenntarthatóság, a minőség és az egészséges élelmiszer szempontjai ugyanakkor a háttérbe szorultak.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek