Inkább ne próbáld ki ezt a TikTokon terjedő üdítőhacket

Nem minden arany, ami megjelenik TikTokon – szénsavas ízesített vízhez például inkább ne keverj balzsamecetet, mert a fogaid bánhatják.

A TikTok tele van jobbnál jobb gasztroötletekkel – ki ne emlékezne a fetás tésztára például, vagy arra a trükkre, hogy a tojáshéj képes élesíteni a turmixkéseket. Az „egészségesebb” üdítő receptjét viszont inkább nem kéne kipróbálnia senkinek, aki szeretné megtartani a fogzománcát.

Inkább ne próbáld ki ezt a Tiktokon terjedő üdítőhacket

Az Amerikai Fogorvosegyesület szerint alapvetően azzal van a probléma, hogy nem szabad savakat (a balzsamecet is az) cukormentes, szénsavas italokhoz adni, mert ez nagyon káros lehet a fogzománcra.

A szénsav ugyanis már magában sav, ha ehhez még adunk hozzá, az már túl sok lehet ennek az egyébként egész strapabíró anyagnak. Minél savasabb egy adott ital, és minél többet fogyasztod, annál károsabb a fogzománcodra nézve.

Az igazi nagy probléma egyébként az, hogy a fogerózió nem visszafordítható: ha egyszer megtörtént, azt már nem lehet visszacsinálni. A fogzománc sérülésével pedig a fogak sokkal fogékonyabbak lesznek a fogszuvasodásra és a fertőzéseket, gyulladásokat okozó baktériumok is könnyebben telepednek meg rajtuk. A fogzománc sérülése színváltozást is okozhat, ha nagyon elvékonyodik ez a védőréteg, az alatta lévő sárgás dentinréteg látszhat ki.

Az egyesület tudósai arra törekedtek, hogy meghatározzák: a szénsavmentes palackozott víz, az ízesített szénsavas víz és a sima szénsavas víz okoz-e fogeróziót. A téma érdekében a csapat a közelmúltban kihúzott emberi fogak egy csoportját hét különböző cukormentes italba áztatta (plusz cukros üdítőbe az összehasonlítás kedvéért). 24 órára alámerítették a fogakat, miközben azt figyelték, mely italok okoznak a leginkább eróziót. A 24 órás időszakot okkal választották ki, a kutatók szerint szerint 24 órányi folyamatos expozíció nagyjából azt mutatja meg, mi történik egy év alatt a fogakkal, ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket az italokat.

A cukros és cukormentes szódában lévő savak is a fogzománc erodálódását okozták. Úgy tűnt, hogy az üdítőkben használt édesítőszer fajtája nem sokat számít. A tanulmány szerzői szerint maga a sav okozza az erodálást.

Az ízesített szénsavas italok sem tettek túl jót a fogaknak, de a szénsavmentes, ízesítetlen palackozott vizek nem okoztak semmilyen problémát. Noha a tanulmány szerzői elmondták, hogy a TikTok videóban használt pontos „recept” nem szerepelt kutatásaikban, elárulták, hogy ez meglehetősen hasonló a kísérletükben szereplő többi cukormentes, savas italhoz.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek