Batyu, tavaszi tekercs, pirított tészta – ma indul a kínai újév

Ma indul a tavaszvárás ünnepe, Ázsia legjelentőségteljesebb eseménye, a holdújév, ami idén nem mellesleg a Tigris éve is. Ünnepeljünk házilag készített kínai finomságokkal!

A kínai holdújév, vagy más néven tavaszünnep mindig január 21. és február 21. közé esik. 2022-ben február 1-jén kezdődik, és magával hozza a Tigris évét. Az ünnepet legalább olyan heves várakozás előzi meg Ázsiában, mint nálunk a karácsonyt. A kéthetes időszakot családi étkezésekkel és sárkányos karnevállal ünneplik. Az újév első estéjén az ősök tiszteletére főznek vacsorát, amely kapcsolatot teremt a nemzedékek között. A nagycsaládok tagjai összegyűlnek, és megajándékozzák egymást, elbúcsúztatják az óévet, és biztosítják a szerencsét az új évre. A hagyományos fogások természetesen régiónként változnak.

Batyu, tavaszi tekercs, pirított tészta – ma indul a kínai újév

Az ételek szimbolikája a holdújévben

Sok ételnek megvan a maga szimbolikája: a zöld színű ételek (például a hínár, a zöldbab vagy a spenót) a pénzt és a boldogulást jelentik, a mandarin szó kínaiul a szerencsét, a narancs a jólétet, a póréhagyma az örökkévalóságot, a bambusz a kitartást és előrelépést, a lótusz pedig az áldást jelképezi – írja a falatozz.hu.

Tavaszi tekercs, tésztabatyu, kacsa, hal

Ilyenkor rengeteg családban sült tavaszi tekercset készítenek, mely a tavaszvárásról kapta a nevét.

Asztalra kerül még valami egyben sült étel is, például kacsa vagy hal, amely a teljességet és harmóniát jelképezi, mellette a köretként felszolgált hosszú, vágatlan rizstészta pedig a hosszú életet.

Igen népszerű ezeken kívül a töltött tésztabatyu, azaz a jiao-zi. Az elnevezés a „csere” szóra utal, azaz a régi és az új év közötti váltásra.

Válogassatok kínai receptjeink közül:

Csatlakozzatok ti is a Nosalty közösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...