Terjeszthetik a szúnyogok a koronavírust? Itt a válasz!

Sokakat foglalkoztat a kérdés, de a szakemberek szerint alaptalan az aggodalom a kérdéssel kapcsolatban. 

A kórokozók, melyeket a szúnyogok úgy terjesztenek, hogy kiszívják a vérünket, közel félmillió halálesetet okoznak évente, és több százmillió megbetegedésért felelősek. A nőstény szúnyognak a tojások előállításához van szüksége a vérben lévő tápanyagokra. Arra azonban máig nincs tudományos bizonyíték, hogy szúnyogok képesek lennének terjeszteni a koronavírust is azzal, hogy megcsípnek egy fertőzött beteget.

Mást vírust terjesztenek

Mindezt annak ellenére állítják a szakértők, hogy a szúnyogok felelősek sok más vírus terjedéséért, például a dengue-lázat, a chikungunya lázat, és a Zikát is terjesztik, miközben emberről emberre szállnak. A parazita által okozott maláriát is szúnyogok terjesztik.Egy csomó más veszélyes vírust viszont nem adnak át, mint a HIV-et vagy az ebolát, ezeket el sem kapják, ha megcsípnek egy beteget.

Cseppel, nem vérrel terjed

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, vagy ezeknek a cseppeknek felületeken való megtapadásával. Bár előfordult már, hogy fertőzöttek vérében is találtak a vírusból, a tudomány jelenlegi állása szerint mégsem terjedhet vérrel a vírus. Bármilyen nagy adag fertőzött vért is szív magába a rovar, mivel ő maga nem lesz beteg, nem is képes a vírus továbbadására sem.

Ezt olvastad már?

Hogyan függ össze a természet kizsákmányolása a világjárvánnyal?

Lassan fertőz

Ezt a jelenséget azzal magyarázzák, hogy napokba is beletelhet, mire a szúnyogot az általa felszívott vér az emésztőrendszerén majd a sejtjein keresztül megfertőzi az egész állatot úgy, hogy eljusson a nyálmirigyekig, és továbbpasszolhassa. Ennek a bonyolult folyamatnak rengeteg pontján kell óriási akadályokkal megküzdenie a vírusnak, ehhez pedig nem minden vírus képes alkalmazkodni, a legtöbb már az emésztés folyamán kiürül, így nem képes továbbmenni.

via GIPHY

A WHO szerint sem

A WHO álláspontja is mítosznak ítéli a feltevést, amely szerint szúnyogok terjeszthetik a vírust. Jelenleg sokkal jobban kell tartanunk a másik embertől, mint az idegesítő, zümmögő kis rovaroktól, hiszen a jelenlegi tudásunk szerint a tünetmentes vagy már tünetekkel szenvedő koronavírus fertőzött emberek terjesztik a vírust köhögésükön, tüsszentésükön, vagy az ezekből származó cseppek felületeken való megtapadásán keresztül.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Címlapról ajánljuk

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!

Nosalty

További cikkek

Soha ne tárold nejlonban ezt a 7 zöldséget

Manapság sajnos szinte elkerülhetetlen a nejlonzacskók használata, és ez nemcsak a környezetünkre van káros hatással: az alábbi zöldségek is megsínylik, ha hosszabb időt töltenek el a műanyag fogságában.

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!