Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nem biztos, hogy kilégzéssel is terjed a koronavírus

Az új kutatások szerint lehetséges, hogy "csak" köhögéssel és tüsszentéssel terjed tovább a vírus.

Azt már valószínűleg mindenki tudja, hogy az új típusú koronavírus köhögés és tüsszentés során felszabaduló apró cseppekkel terjed. Arról azonban, hogy beszéddel és kilégzéssel is terjedhet-e a vírus, egyelőre vitatkoznak a kutatók.  

Mikor egy fertőzött ember tüsszent vagy köhög egyet, akkor 5 mikrométeresnél nagyobb cseppek szabadulnak fel, amelyek általában egyméteres távolságba, de előfordulhat, hogy néha messzebbre is elszállítják a kórokozókat. Ezek az úgynevezett légzőcseppek, és a kutatók szerint ezek idézhetik elő a megbetegedések többségét. Azonban akadnak jóval kisebb cseppek is, melyek akár beszéddel vagy kilégzéssel is létrejöhetnek. Ezeket nevezzük bioaeroszoloknak, amelyekről azt kell tudni, hogy a légzőcseppekhez képest messzebbre is képesek eljutni.

Annak felmérése, hogy az új koronavírus képes-e ezekkel a bioaeroszolokkal is terjedni, rendkívül fontos – írja a ScienceAlert.

Joshua Santarpia, a Nebraskai Egyetem munkatársa csapatával a levegőben és különböző felületeken mutatta ki a SARS-CoV-2 részecskéit izolált páciensek környezetében. Ez arra utal, hogy a vírusok meglehetősen nagy távolságot képesek megtenni a levegőben.

Ezzel ellentétes eredményre jutott Vincent Cheng, a hongkongi Queen Mary Hospital szakértője és kollégái. A kutatók a koronavírusos betegek állához közeli területekről vett levegőmintákban ugyanis nem észleltek kórokozókat.

Az eddigi adatok alapján az Egyesült Államok Kutatási Tanácsa arra a következtetésre jutott, hogy a bioaeroszolok is szerepet játszhatnak a terjedésben. Azonban az Egészségügyi Világszervezet szerint ez csak nagyon specifikus körülmények között lehetséges.

A WHO véleménye szerint viszont a bioaeroszolok révén történő fertőzést eddig csak kevés adat támasztja alá. A szakértők szerint további vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy teljesen megértsék az új koronavírus terjedését.

Ezeket olvastad már? 

via

Címlapkép: Getty

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!