Fertőtleníts, de ne mérgezd meg magad - erre vigyázz, ha sok klórt használsz

Lehetséges-e túlzásba vinni a fertőtlenítést, avagy mire kell figyelni, hogy ne mérgezzük meg magunkat takarítás közben?

Hetek óta fertőtlenítéssel töltjük napjaink nagy részét, de nem csak a kilincseket és a konyhapultot, még a bevásárolt műanyag csomagolásokat is alaposan lemossuk. Mikor van az a pont, hogy átesünk a ló túloldalára, és esetleg több vegyszerrel érintkezünk a kelleténél?

Járványban több mérgezés

Amerikában látványosan megugrottak az utóbbi hónapokban a tisztítószerek és fertőtlenítők okozta mérgezések, összesen 20 százalékkal többször fordult elő ilyesmi, mint a korábbi években ezekben az időszakokban. Mióta tudjuk, hogy a koronavírus papíron egy napig, de műanyag felületeken akár három napig is életben maradhat, nem lepődünk meg rajta, hogy mindenki mindent fertőtlenít, amit csak lát.

Fejfájós klór

A jelenség logikus: ahogy a vírusokat, baktériumokat és egyéb kórokozókat megöli a klór, úgy árthat nekünk is, ha túlzott mennyiségben és túlságosan közelről érintkezünk vele. Mikor még fürdőkbe és uszodákba jártunk, sokunkkal előfordult, hogy a klóros vízben úszás után megfájdult a fejünk - ezt is a klór belégzése okozhatta.

Figyeld a csomagolást

A legfontosabb, hogy sosem szabad nagyobb dózisban alkalmazni, mint ahogyan azt a termék csomagolásán ajánlják. A legtöbb tisztítószer megadja az ideális hígítási arányokat, ezeket érdemes betartani. Amikor takarítunk, nyissunk ablakot, hogy mozogjon a levegő, és ne lélegezzük be a vegyszereket. Ha mégis szédülni vagy fulladni kezdenénk takarítás közben, menjünk ki a friss levegőre, és nyissunk ablakot gyorsan.

Ne érj hozzá

Mindig takarítsunk gumikesztyűben, ne érje a bőrünket a klór sehol, se tömény, se hígított változatban. Ne kerüljön szembe, orrba, szájba sem, szóval lehetőség szerint sehol ne érintkezzünk vele - ha mégis megtörtént, bő vízzel alaposan le kell mosni.

Mérgezésre utaló tünetek

A következő tünetek utalhatnak arra, hogy túl sok klór került valamely módon a szervezetünkbe: légzési nehézségek, szoruló mellkas, könnyező szemek, homályos látás, égő érzet a bőrön, orrban, torokban, hányinger.

Ezt olvastad már?

3 fontos dolog, amit tudnod kell az otthoni fertőtlenítésről

Sose keverd

Talán a legfontosabb szabály a klór tartalmú tisztítószerekkel kapcsolatban az, hogy vízen kívül soha semmivel nem szabad elkeverni. Ha a klór más vegyületekkel találkozik, mérgező gázok keletkezhetnek, amelyekbelélegezve életveszélyesek is lehetnek.

Különösen a következő három egymással való keveredését kell elkerülni: az alkohol, az ammónia és a klór (nátrium-hipoklorit).

Érdemes alaposan átvizsgálni a használt tisztítószerek összetevőit, és egyiket a másikkal véletlenül sem vegyíteni, sőt: egyazon felületen egymás után sem veszélytelen őket alkalmazni. Ezért olyan fontos, hogy kizárólag rendeltetése szerint használjuk ezeket a szereket, tároljuk őket biztos, gyerekektől és kisállatoktól elzárt helyen.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Címlapról ajánljuk

További cikkek