Zika-vírus: rémhírek és a valóság

Napról napra újabb hírek születnek a Zika-vírussal kapcsolatban. A WHO globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, de vajon hazánkat mennyire fenyegeti a vírus terjedése?

Az elmúlt időszakban napról napra újabb hírek születnek a Zika-vírussal kapcsolatban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Mit kell tudnunk a vírusról, hogyan terjedhet, kik veszélyeztetettek, és egyáltalán, Magyarországot mennyire fenyegeti a vírus terjedése?

A vírus eredete, terjedése

A Zika-vírust az egyiptomi csípőszúnyogok terjesztik, Afrikában évtizedek óta ismert. A fekete kontinensen azért nem okoz tömeges megbetegedést, mert aki egyszer már megkapta a vírust, szervezete immunissá válik rá. Dél-Amerikában pont a védettség hiánya miatt terjed ilyen hihetetlen sebességgel.

A vírus főbb tünetei

A vírus legtöbbször enyhe, 5-6 napon belül múló betegséget okoz: fő tünetei közé tartozik a láz, szemfájdalom, szempirosság, kiütések a bőrön, izom- és ízületi fájdalmak, amik optimális esetben el is múlnak.

Olvastad már?

Anorexiás kamaszok elképesztő trükkjei

Kezelési lehetőségek hiánya – cél a védekezés!

A betegség kezelésére nincs célzott terápia, megelőzésére nincs védőoltás, a Zika-vírus ellen a betegséget okozó szúnyogok irtásával, és a szúnyogcsípés elleni védekezéssel lehet védekezni. Fontos kiemelni, hogy az európai szúnyogok nem képesek a betegség terjesztésére.

Zika vírus és várandósság

A vírus rendkívül veszélyes a várandósokra és magzatukra nézve is. Dr. Csermely Gyulát, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyászát kérdeztük:

dr. Csermely Gyula, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyásza

"A Zika-vírus a magzatnál komoly értelmi fogyatékossággal együtt járó kóros kisfejűséget (microcephalia) okozhatfoglalta össze dr. Csermely Gyula , legsúlyosabb esetben pedig akár az újszülött halálához is vezethet. Úgy tűnik – ez azonban egyelőre még nem bizonyított – , hogy azoknak a kismamáknak, akik Zika-vírusfertőzést kapnak, körülbelül tizenötször-hússzor nagyobb esélyük van arra, hogy a gyermeküknél kóros kisfejűség alakuljon ki, mint azoknál, akiknél nem történt ez meg. A kóros kisfejűségnek azonban más oka is lehet, genetikai, vagy valamilyen más vírusfertőzés, de egyelőre úgy tűnik, hogy gyakrabban fordul elő a vírusfertőzött brazil anyák között."Az Európában jellemzően előforduló szúnyogok nem képesek a betegség terjesztésére, a magyar kismamák nincsenek veszélyben, de nagyon fontos, hogy ha babát várnak, semmiképpen se utazzanak olyan térségbe, ahol már kimutatták a vírus jelenlétét.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.