Koronavírus: Ezzel a 3 egyszerű lépéssel kerülheted el otthonodban a vírusos megbetegedéseket!

Az influenzaszezon közepén, és a rettegett koronavírus kapujában nem lehetünk elég óvatosak ahhoz, hogy elkerüljük a kórokozókat. Vagy mégis? 

Az influenzaszezon kellős közepén járunk, ráadásul az elmúlt hetekben még a koronavírus miatt is aggódhatunk, hiszen nem tudni, mikor jelentik be, hogy a veszélyesnek tűnő betegség Magyarországon is megjelent. Ebben az időszakban fokozottan próbálunk ügyelni saját magunk és környezetünk higiéniájára, éppen ezért érdemes végiggondolni, hogyan védekezhetünk a legegyszerűbben a betegségek ellen.

1. Mossunk kezet ALAPOSAN!

Az egyik legjobb védekezés a betegségek ellen az, ha mindig tisztán tartjuk a kezünket. Mivel ezt a testrészünket használjuk mindenhez (kapaszkodunk a buszon, megfogjuk a kilincset, pötyögünk a telefonunkon), a kezünk képes a legkönnyebben egyik helyről a másikra szállítani a kórokozókat. Egy tanulmány szerint az ember óránként legalább 20 alkalommal ér hozzá a kezével az arcához, a szánk, az orrunk és a szemünk pedig kritikus terület, ha vírusos megbetegedésről van szó.

A helyes kézmosásról itt olvashatsz:

Fogadjunk, hogy te sem tudsz jól kezet mosni! Videóban mutatjuk, hogy kell csinálni rendesen

Mikor? Ez a felsorolás elsőre feleslegesnek tűnhet, de nem árt átvenni, mikor KELL kezet mosni influenzaszezon idején!

Orrfújás után, tüsszentés után, mielőtt az arcodhoz nyúlnál, főzés előtt és főzés után, evés előtt és evés után, minden alkalommal, ha beteg vagy betegnek tűnő emberrel voltál egy légtérben, vagy két méternél közelebb voltatok egymáshoz, ha állatot simogattál vagy etettél, ha kivitted a szemetet, ha az otthonodon kívül, buszon, metrón, villamoson, mozgólépcsőn kapaszkodtál, mosdó használata után, röviden mindig, amikor úgy érzed, akár kicsit is koszos lehet a kezed!

via GIPHY

Na és hogyan mossuk?

Először is, nem kell leforráznunk a kezünket. Bár az óvodában megtanultuk, hogy meleg vízzel kell kezet mosni, a kórokozók szempontjából mindegy, hideg vagy meleg vizet használunk, a metódus sokkal fontosabb szerepet játszik.

Kézmosáskor a két tenyerünk között habosítsuk a szappant, és kezdjük el bemasszírozni azt kézfejünk minden területére. Ne hagyjuk ki az ujjak közötti részt, az ujjbegyeket és a köröm alatti területeket sem, valamint a kézfejünket is alaposan mossuk meg. Egy alapos kézmosásnak legalább 20 másodpercig kell tartania, éppen annyi ideig, amíg kétszer elénekeljük egymás után a 'Boldog szülinapot' című örök slágert (nem, nem azt, amit Halász Judit énekelt, hanem a másikat).

Ha végeztél, a csapot ne a frissen mosott kezeddel, hanem egy törülközővel vagy papírtörlővel (vagy a lehúzott pulcsid ujjával) zárd el.

Ezt is olvasd el!

Így készíts otthon kézfertőtlenítőt, ha nem kapsz a boltban

Az alkoholos kézfertőtlenítő a szakértők szerint szintén hasznos akkor, ha legalább 60%-os alkoholtartalommal rendelkezik, és a géllel is minimum 20 másodpercig dörzsölöd a kezed csak úgy, mint kézmosásnál.

2. Takarítsunk, fertőtlenítsünk, ahol csak lehet!

A fentebb már említett vírusos megbetegedések cseppfertőzéssel terjednek, tehát a köhögés, a tüsszentés és akár egy másik, fertőzött emberrel való beszélgetés során is elkaphatjuk őket.

Ha otthon vagy a munkahelyünkön már lebetegedett valaki, jó észben tartani a következő tippeket:

  • Fertőtlenítsünk minden olyan területet, amihez többen hozzáérhetnek: a villanykapcsolókat törölgessük át, csak úgy, mint kilincseket, a csapokat, a számítógép egerét és klaviatúráját, az asztalokat, a székek karfáját, a távirányítót.
  • A használt papírzsebkendőket gyűjtsük egy lezárt kukában, ésdobjuk ki minél hamarabb.
  • Apoharakat, evőeszközöket azonnal mossuk el használat után.
  • Ne használjunk közös kéztörlőt, legyen erre az időszakra mindenkinek egy sajátja.
  • A fogkeféket és fogmosópoharakat különítsük el egymástól.
  • Cseréljünk ágyneműt gyakrabban, főleg a velünkegyütt élő betegek ágyneműjét. Ilyenkor a beteg izzadása, egész napos fekvése miatt akár 2-3 naponta is újra lehet húzni az ágyat. A beteg ágyneműit és ruháit érdemes külön mosni.
  • A WHO (Egészségügyi világszervezet) jelentése szerint a koronavírus leggyorsabban terjedő fajtája a falon és kezelt felületű bútorokon 36, rozsdamentes acélon és műanyagon 72, üvegen pedig akár 96 órán át maradhat fertőzőképes, így például a telefonunkat is érdemes mindkét oldalon letörölnünk fertőtlenítővel.

via GIPHY

3. Szellőztess!

Nagyon fontos, hogy a levegő folyamatosan cserélődjön, főleg akkor, ha többen tartózkodtok egy légtérben. Nem kell egész nap nyitva lennie az ablaknak, de mindig hagyjunk időt arra, hogy a friss levegő átjárja a helyiséget.

100%-ig biztos tanácsok nem léteznek egyik betegség megelőzésére sem, éppen ezért érdemes azokkal a tippekkel és eszközökkel igyekeznünk elkerülni a bajt, amik a mindennapokban is rendelkezésünkre állnak.

Ezeket olvastad már?

via today.com, popsugar, 444

Címlapról ajánljuk

További cikkek