Tényleg van értelme számolgatni, hogy megtettünk-e napi 10.000 lépést? Kiderül!

Mindenhonnan azt halljuk, hogy a napi tízezer lépés jót tesz az egészségnek, hozzájárul az ideális testsúly éléréséhez vagy megtartásához – de igaz ez?

Napi tízezer lépést kell tennünk?

Manapság, ha nem is rendelkezünk külön lépésszámlálóval, az okostelefonjaink egészség-appjaiban bármikor megnézhetjük, hogy egy adott napon hány lépésnél tartunk. Sokan ezt figyelemmel is követik, hiszen mindenhonnan azt halljuk, hogy a napi tízezer lépés jót tesz az egészségnek, hozzájárul az ideális testsúly éléréséhez vagy megtartásához. A londoni Saint George’s Kórház kutatása azonban azt mutatja, hogy csupán napi öt perc extra séta is csökkentheti a szívinfarktus és a cukorbetegség kockázatát.

via GIPHY

Honnan jön akkor az információ, hogy napi tízezer lépés kell, ami nagyjából hét kilométernek felel meg egy átlagos magasságú nő esetében?

Elsősorban a lépésszámlálók gyártói azok, akik ezzel a varázsszámmal reklámozzák termékeiket, de a WHO, a Világ Egészségügyi Szervezet is hasonlóan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy mennyit kéne egy nap gyalogolni.

Napi 4400 lépés is elég?

Valójában viszont, akik átlagosan csupán napi 4400 lépést tettek meg, már 41%-kal csökkentették a halálozási esélyeiket, melyek egészen a 7500-as napi lépésszámig még tovább csökkentek; azon felül viszont már nem lehetett megfigyelni, hogy a további lépések hozzájárulnának az egészséghez.

Akin jelentős túlsúly van, vagy bármilyen ízületi problémákkal küzd, annak arra is érdemes odafigyelnie: bár a gyaloglás lényegesen kímélőbb a futásnál, mégis okozhat gondokat: fáradásos töréseknek és csípőízületi fájdalmaknak tehetjük ki magunkat, ha túlzásba visszük a sétát.

via GIPHY

Függőséggé válhat

A szakértők szerint a mániákus gyaloglás, azaz a napi tízezer, vagy annál is több lépés állandó figyelése és betartása viszont elsősorban szociális gondokat okozhat. Aki nem bír úgy elmenni aludni vagy egy esti programra, hogy ne legyen meg neki az aznapra elgondolt lépésszám, az a társas kapcsolataiban fog kárt szenvedni. A teljesen kontrollált gyaloglás ugyanis egyfajta függőség, ami hiába tesz jót a testnek, ha szorongást okoz a napi „adag” kimaradása.

Tehát az tény, hogy a mozgás jót tesz, és kell is mozogni, de semmiképpen sem szabad ezt lépésszám szerint szigorúan venni, mert akkor kétélű fegyverré válik.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

címlapfotó: Getty

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4+1 szobanövény, ami bírja a nyári klímát a szabadban

Számos olyan növény van, ami nemcsak bírja, hanem kimondottan szereti a nyári meleget és napsütést. Na de van-e olyan, aminek természetes élőhelye a lakás egy kellemesebb klímájú sarka? A válasz: igen! Mutatjuk, melyik az a 4+1 szobanövény, amit nyugodt szívvel kitelepíthetünk a szabadba nyáron!

Heti Menü – Nyári egytálételek hússal és hús nélkül, 7...

Különleges egytálételekkel, baszk lecsóval, töltött kápiával, könnyű rakott kellel, tojásos nokedlivel, de meggy-, karfiol-, zöldség- vagy karalábélevessel is készültünk a hétre, nem is beszélve a szezonális édességekről. Áfonyás keksz, málnahab, citrompite, csokifagyi, meggyes piskóta? Nehéz lesz választani! Heti menü itt: