A téli szülinaposoknak is kijár a gyümölcsös élvezet, ha tortáról van szó

Lehet, hogy télvíz idején nincs annyi napsütés, több ruha van rajtunk és kevesebb a friss gyümölcs, valójában azonban ez senkinek sem szabad, hogy hátrányt jelentsen, aki ilyenkor ünnepli fennállásának évfordulóját.

Bizony, télen is ünnepelnek a születésnaposok, nézzük, milyen finomságok közül érdemes választaniuk:

Egzotikus gyümölcsök a soron!

Igen, az tény, hogy nincs friss eper és málna, se barack, se dinnye. De ez nem jelenti azt, hogy nincsenek szezonális gyümölcsök. Télen a déli gyümölcsök kerülnek fókuszba, amelyeknek nagyon is szezonjuk van, igaz, tőlünk egy kicsit távolabbra. Táplálkozással foglalkozó szakemberek egyébként általában egyet is értenek abban, hogy az egészséges körforgás és a szervezet egész évben való optimális ellátása érdekében télen déli gyümölcsöket érdemes enni. Már csak azért is, mert ezek kiváló alapanyagok a cukrászatban. A mangó, a maracuja vagy az ananász például igazi kincs egy egzotikus tortában, de az olyan extra különlegességek, mint a kaffirlime is igazán felejthetetlen élményt nyújtanak egy kimondottan téli hangulatú tortában

Mennyei ízek találkozása egy tortában

De persze ki mondta, hogy télen nem lehet élvezni a nyári nagy kedvenceket? Hiszen a legtöbb cukrász gondol előre a télre, és elteszi ezeket a slágergyümölcsöket télire is, hogy bármikor egy pillanat alatt a nyárban érezhessük magunkat, ha harapunk egyet például egy málnás desszertből

Fajsúlyosabb torták időszaka

Nagyon klassz dolog egy nyári este a szabadban ünnepelni egy szülinapot, de bárki bármit mond, ilyenkor is limitált, mit van kedvünk igazán fogyasztani. A melegben a lágyabb, a könnyedebb, a gyümölcsösebb torták kerülnek előtérbe, télen, amikor hideg van és amúgy is több törődésre várunk, jöhetnek a nehezebb, fajsúlyosabb, krémesebb, nehezebb torták tele csokoládéval, magokkal, sűrű töltelékekkel és karamellel. 

Karamell, csokoládé, és minden, mi jó

Hogy a lélek is melegedjen

És akkor az italokról még nem is beszéltünk. Télen az is előny, hogy jobban csúsznak az alkoholos italok. Természetesen most egyáltalán nem a lerészegedésre gondolunk, csak arra, hogy míg a nyári hőségben a pezsgő akár néhány perc alatt a fejbe száll, addig télen, a hidegben és zimankóban szinte életmentő, ha előkerül a koccintáshoz. Ezért aztán a téli szülinaposoknak bátrabban is ajándékozhatunk egy klassz pezsgőt, biztos, hogy nem lesz belőle baj. 

Egy szelet finomság a téli szülinaposoknak is jár

Elő a pogácsával!

A pogácsát mindenki szereti, még az is, aki tagadja. A téli időszakban különösen jól esik, amikor az ember legszívesebben egész napra bekuckózna és csak ropogtatna valamit. A sok édesség azonban nem megoldás, hiszen előbb-utóbb úgyis elhangzik a nagy visszatérő kérdés: nincs valami sós? Ezért aztán erről érdemes gondoskodni, és a torta mellé rendelni egy jó nagy adag friss pogácsát is. Nem árulunk el titkot, ha azt mondjuk, el fog fogyni!

Szabályok helyett élvezetek

Nyilván nem vagyunk már kisgyerekek, akiket még meg lehet téveszteni az olyan gondolatokkal, hogy a fagylalt nem télre való. Dehogynem! Nem azt mondjuk, hogy menj ki a mínuszba, és nyalj el három gombócot, míg le nem fagy a kezed. Inkább az a tanácsunk, hogy zárkózz be jól a meleg lakásba, tekerj magad köré pokrócot, és lepd meg magad a szülinapod (vagy akármi más alkalomból) egy nem akármilyen fagylalttal. Hidd el, megérdemled, és ne feledd: nem a tél diktál neked, hanem te diktálsz a télnek. 


További édes tartalmakat itt találtok:

*A cikk az Édes Város együttműködésével jött létre.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek