Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Te is szeretsz közös tálból tunkolni? Lehet, hogy ezek után kétszer is meggondolod majd!

Azután is belemártod a chipszet a közös szószos tálba, hogy beleharaptál? Biztos, hogy olyan jó ötlet ez?

Egy kellemes házibuli, baráti összejövetel vagy esti meccsnézés – ezekre az alkalmakra tökéletes nasik a fűszeres mártogatósok. Kirakjuk a chipszet, zöldségeket, kekszeket és mindenki ugyanabba a tálba mártogat. De vajon tényleg jó ötlet olyan ételt is belemártani a közös szószba, amibe már beleharaptunk?

A tunkolás – a fertőzések melegágya

Paul Dawson élelmiszerkutató vizsgálatokat végzett, hogy megtudja, mit mond a tudomány a mártogatásról. Egy kísérlet során egy félig elfogyasztott kekszet mártogattak csokoládé- ill. sajtmártásba és salsába. Dawson hipotézise az volt, hogy mivel kis felületen érintkezik a szósz az étellel, túl sok baktérium nem kerülhet át a kekszről a mártásba, ám az eredmény még őt is meglepte: "Az elemzés során kiderült, hogy a már félig elfogyasztott kekszről jóval több baktérium került a szószba, mint egy érintetlen kekszről.” A professzor szerint ez olyan mértékű különbség, mint amikor egy másik személytől elkapunk egy fertőző betegséget vagy megfázást.

Olyan, mint az orosz rulett

Paul Dawsonnak a közismert 5 másodperces szabályrólsincs más véleménye: járólapon, fapadlón és szőnyegen is tesztelte. A leejtett ételt 5 másodperc után felemelte, majd megmérte a baktériumok számát. „Természetesen a patogén baktériumok száma alapvetően az adott felülettől függ, és igaz az is, hogy a legtöbb felületen ezek nincsenek veszélyes nagyságrendben jelen. De alapvetően a leejtett ételt megenni – ez olyan, mint az orosz rulett.”

Dr. Dawson kiemelte annak fontosságát, hogy az ételeket mindig tegyük a hűtőbe, fogyasztás előtt kellőképpen melegítsük fel, és a maradékkal is bánjunk felelősséggel!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!