Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 másodpercig tényleg semmi baja nem lesz a leesett ételnek? Utánajártunk, igaz-e ez a szabály

Ha egy étel leesik a földre, de 5 másodpercen belül felkapod, akkor még nyugodtan megeheted – legalábbis az 5 másodperces szabály ezt mondja. De ez nem feltétlen van így.

Te is azok közé tartozol, akik gyakran hivatkoznak az 5 másodperces szabályra? Ennek a szabálynak valójában sok olyan változata van – 10 másodperc, 15 másodperc stb.-, amelyek érvényességét valószínűleg már a kezdetek óta megkérdőjelezik a szakemberek.

Számít valójában, hogy hány másodperc?

Talán nem meglepő, de az 5 másodperces szabály valójában csak egy régi mítosz, amit Paul Dawson és Brian Sheldon professzorok, az Ezt etted meg? című könyv szerzői is megerősítenek: „Amikor leejted az ételt, és az érintkezésbe kerül egy szennyezett felülettel, a baktériumok azonnal átkerülnek rá.”

A tudósok az 5 másodperces szabályt a biztonsági öv nélküli vezetéshez hasonlítják: lehet, hogy nem történik bajod, de óriási kockázatot vállalsz. 2006-ban Dawson közzétette az 5 másodperces szabályról készített tanulmányát, amelyben megvizsgálta, hogy az élelmiszerek fertőzését befolyásolja-e az időtartam. A kísérlet során 3 különböző felületet – csempét, szőnyeget és fát – szalmonellával fertőztek meg, majd mindegyik felületre ételeket, spagettit és kenyeret tettek. Végül megvizsgálták, hogy az ételekre mennyi baktérium ragadt 5 valamint 60 másodperc alatt. A kísérlet során kiderült, hogy a baktériumok már 5 másodperces érintkezést követően is beszennyezték az ételeket.

Azáltal, hogy tovább van az étel a földön, mint 5 másodperc, több baktérium kerülhet rá, de ezt még nem írja felül azt a tényt, hogy már 5 másodperc alatt is megfertőződhet az étel.

Dawson kísérlete azt is kimutatta, hogy az az étel, ami a szalmonellával fertőzött csempével érintkezett, még 1 hónap múlva is fertőzött volt, akkor is, ha ennek nem voltak látható jelei. A baktériumok évekig élhetnek észrevehetetlen spórák formájában.

De nem ez az egyetlen kutatás, amely cáfolja az 5 másodperces szabályt: 2016-ban a Rutgers Egyetemen végzett kutatás is hasonló eredményeket mutatott. A görögdinnyével, kenyérrel, vajas kenyérrel és gumicukorral végzett kísérletben a különböző szennyezett felülettel érintkező ételekre a baktériumok gyorsan, 5 másodpercnél kevesebb idő alatt átterjedtek.

Kinek köszönhető az 5 másodperces szabály?

Pontosan nem tudni, honnan is ered az 5 másodperces szabály, de a legvalószínűbb, hogy a nagy hadvezértől, Dzsingisz kántól. Dawson és Sheldon szerint a mongol vezető, Dzsingisz kán állítólag megengedte, hogy a padlóra esett élelmiszer a földön maradjon órákon, vagy akár 1 napon keresztül is. Mindez abból fakadt, hogy úgy gondolta, minden étel, amit az uralkodónak készítettek, elég jó ahhoz, hogy bárki megehesse a földről is.


Dzsingisz kán még nem ismerte a mikroorganizmusok működését, de azóta már több kísérlet is bizonyította, hogy az időfaktoron kívül még számos tényező van – például az étel típusa, a szennyezettség mértéke –, ami befolyásolja a baktériumok terjedését.

Jusson ez eszedbe, ha legközelebb egy nem éppen frissen fertőtlenített felületről szeded fel a leesett ételt!

Ezeket olvastad már?


via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!