Milyen sokáig áll el a kész csirke a hűtőben?

A fagyasztott és nyers csirkénél egyértelműen szag alapján meg lehet állapítani, mikortól nem érdemes fogyasztani – de mi a helyzet a kész, főtt vagy sült csirkehússal?

Ha gasztronómiai tanácsról van szó, a rakott krumpli rétegezési sorrendjén kívül talán azért hívtam a legtöbbet anyukámat, hogy megkérdezzem, szerinte jó-e még a csirkehúsom, megehetem-e: részletesen leírtam az állagát, a szagát, az ízét, ő meg hasraütésszerűen megmondta, hogy szerinte mennyire biztonságos még fogyasztani. Valószínűleg ezzel sokan vannak így: a csirkehús az egyik legnépszerűbb húsféle, könnyű elkészíteni, de készen nagyon nehéz megállapítani, meddig is fogyasztható biztonsággal a csirkehús.

Milyen sokáig tartható a kész csirke a hűtőben?

Az, hogy a kész csirke mennyi ideig állhat el a hűtőszekrényben, attól függ, hogyan dolgoztad fel és készítetted el.

A csirkesaláta, csirkepogácsák, valamint a maradék főtt, pörkölt, pirított, sült csirke három-négy napig simán eláll a hűtőszekrényben. A teljesen megfőtt csirkekolbász és a felvágott akár egy hétig is jó lehet, mert magasabb a nátriumtartalma, a só pedig egy kicsit tovább tartja ehető állapotban őket.

Az sem mindegy, hogy hogyan tárolod a csirkehúst: fontos, hogy az elkészítést követő két órán belül bekerüljön a hűtőbe a kész csirke, különben a baktériumok gyorsan elszaporodhatnak benne. A veszélyzóna 4 és 60 Celsius-fok között van, ez alatt és ez felett nehezen marad fenn annyi kórokozó a húsban, hogy az komoly problémát okozhasson.

Ha az elkészült csirkét tiszta és száraz, légmentesen záródó edénybe teszed, vagy fel nem használt, élelmiszerekhez gyártott műanyag zacskóba zárod, az segít megőrizni a hús frissességét és minőségét. Ha felcímkézed a csomagolt csirkét a dátummal, amikor a hűtőszekrénybe került, akkor könnyebben nyomon követheted, hogy hány napja van még hátra, amíg ki nem kell dobnod.

Forrásunk volt.


Még több izgalmas tartalom:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...