De miért fagynak meg a hűtőmben az ételek kéretlenül?

Mindannyian találkoztunk már a problémával, hogy a hűtőszekrénybe tett dolgok rejtélyes módon megfagytak. De miért történik ez, és hogyan lehet elkerülni?

Bosszantó, ha váratlanul tönkre megy valamilyen étel a hűtőnkben, pláne akkor, ha éppen szükségünk van rá főzéskor. Gyakori baleset, hogy a hűtőben tárolt ételek - legyen az zöldség, gyümölcs, hús vagy tejtermék - váratlanul megfagynak, és ezzel ehetetlenné válnak. Ha éppen szerencsénk van, főzéssel vagy sütéssel meg lehet menteni a roncsolódott alapanyagokat, de az étel textúrája a fagyással mindenképpen megváltozik.

via GIPHY

Mielőtt teljesen elkeserednénk, és hűtőszerelőt hívnánk, érdemes ellenőriznünk néhány dolgot. Sajnos persze egyáltalán nem biztos, hogy megúszhatjuk a szerelőtől való segítségkérést, de egy próbát mindenképpen megérnek tippjeink.

1. Ellenőrizd a hűtő beállításait

Elsőként a hűtő hőfokára vessünk egy pillantást. Lehet elnyomtunk vagy eltekertünk valamit. A hűtő ideális belső hőfoka 3-5 Celsius fok között mozog. Ha öregebb hűtőnk van, érdemes egy hőmérőt segítségül hívni a művelethez. Ne feledjük, hogy az ajtó ki-becsukása is módosíthatja a belső hőmérsékletet.

R E C E P T AJ Á N L Ó:

2. Hol és mikor történik meg?

Kezeljük a kérdést tudatosan, és próbáljuk meg egészen pontosan megfigyelni, mikor fagynak meg ételeink. Az egyik hűtőgyártó tapasztalatai szerint a leggyakoribb problémás területek a hűtő legfelső polca és legalsó része, valamint az ajtón található polcok. Ha megvan, hogy leggyakrabban melyik részeken járnak pórul az ételek, egyszerű a megoldás: ne tegyünk oda semmilyen hőre extrán érzékeny alapanyagot. Ha nem lokalizálható egyszerűen a probléma, és a hűtőnk egészét érinti, valószínűleg nem fogjuk megúszni a szerelő kihívását.

Ez is érdekelhet!

8+1 dolog, ami nem étel, mégis a hűtőben lenne a helye

3. Ventillátorok

Bizonyos hűtőkben ventillátorok vannak a rakodótérben. Ha megvannak hűtőn belül a fagyásra hajlamos problémás pontok, akkor érdemes azt is megnézni, hogy ezek ventillátorok közelében vannak-e. Ha igen, hagyjuk szabadon a propellerek útját, és ne toljunk semmit a közvetlen közelükbe.

4. Tároljunk több ételt

Furcsának tűnhet, de a kevés étel is lehet probléma. A hűtőket teljesen, vagy mondjuk úgy, ideális ételmennyiséggel telepakolva állították be. A túl kevés étel nem kedvez ennek a beállításnak, meg persze az éhségünknek se, így mindenképpen jól járunk, ha bőséges választékról gondoskodunk.

Ezeket olvastad már?

Tartsd frissen!

Álmom egy világ, ahol nem kell a maradékok és megkezdett, de félúton megunt gyümölcsök/zöldségek tárolásával bajlódni, de kell. Ezeket a praktikákat viszont muszáj kipróbálni.

Brecz Judit

Címlapról ajánljuk

További cikkek