Így készül a tabouleh, azaz a petrezselyemben úszó saláta

Egy saláta, amit a Közel-Kelet világa teljes szívvel imád, és annyira sok petrezselyem kell bele, hogy szinte már elszégyelljük magunkat. Ebédre, vacsorára, magában vagy hús/hal mellé, isteni és gyors. Bulgurral vagy kuszkusszal autentikus!

A tab(b)ouleh egy hagyományos arab fogás, de az egész Közel-Keleten előszeretettel készítik más-más formában. Tabouli névre is hallgat, és egy szuper, friss, gazdag kuszkuszsaláta, amely bulgurral is elképesztően jól működik. Első számú összetevője a friss petrezselyem és/vagy menta. Apró kockára vágott uborkával, hagymával és paradicsommal gazdagítják, és egyszerűen olívaolajjal és citromlével ízesítik.

Tabouleh, az arabok kuszkusz (vagy bulgur)salátája, recept a képre kattintva! / Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

Mostanra már a nyugati országokban is egyre közkedveltebb, ami nem véletlen, hiszen frissítő, könnyű és egészséges. Mivel igen tartalmas, akár vegetáriánus főételként is kínálhatjuk, bár látványos és tökéletes kísérője a grillezett halaknak és húsoknak.

Próbáld ki velük:

Hozzávalók:

  • 1 bögre bulgur
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 közepes db kígyóuborka (kimagozva)
  • 100 dkg koktélparadicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 100 g olajbogyó (vegyesen)
  • 1 közepes db kápia paprika
  • 2 db újhagyma
  • 1 közepes db gránátalma
  • 5 ek olívaolaj
  • 1 fél citromból nyert citromlé
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

Tabouleh, az arabok kuszkusz (vagy bulgur)salátája, recept a képre kattintva! / Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

A durva szemű bulgurt kétszeres mennyiségű forró, sós vízben megfőzzük, majd lefedve hagyjuk kihűlni.

Előkészítjük a hozzávalókat. Apróra kockázzuk az uborkát, a paradicsomot, a lilahagymát és a kápiát, a petrezselymet és az újhagymát pedig durvára vágjuk. A gránátalmát kimagozzuk, és a olajbogyókat egyben hagyjuk.

Egy nagy tálban összekeverjük a hozzávalókat a főtt bulgurral, majd az egészet nyakon öntjük olívaolajjal és citromlével. Továbbá reszelt citromhéjjal, sóval és borssal fűszerezzük.

Érdemes ezután pár órára hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek, de tálalhatjuk akár frissen elkészülve is.

Lessétek meg videón is:

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

A "Tabouleh, az arabok kuszkusz (vagy bulgur)salátája,' receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Flórától:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek