Kedvenc vörös színű tortánk tekercsként ejti rabul a szíveket

A piskótatekercs egy kiváló műfaj: keretei között újjászülethetnek a klasszikus torták, csak sokkal egyszerűbben. Most (enyhén Valentin irányába kacsintgatva) az impozáns vörös bársonyt tekertük fel, a végeredménybe pedig a kevésbé romantikus alkatok is garantáltan beleszeretnek majd.

Az amerikai sütemények gyakran nehezen értelmezhetőek az európai agy (és gyomor) számára, azonban minden kétséget kizáróan, a vörösbársony-torta megérdemel egy bebetonozott helyet a klasszikusok között. A lenyűgöző szín mellett az omlós piskóta és gazdag krém is csak bizonyítják ezt: az édesség töretlen népszerűségnek örvend tengeren innen és túl. Nem is csoda hát, hogy a vörösbársony-tortával megannyi formában találkozhatunk manapság: muffin, cupcake, palacsinta... Ha ez pedig még nem lenne elég, íme, itt van a feltekert, csavaros, hipnotikus változat, amivel a szerelembe esés gyors és édes lesz.

A vörösbársony-tekercs receptjéért kattints a képre!

A tökéletes végeredmény érdekében...

  • figyeljünk oda a habosításra: a tojások és a cukor felverése egy biztos és könnyed alapot ad majd a piskótánknak
  • szitáljuk át a száraz hozzávalókat, nehogy csomók keletkezzenek a masszában
  • ne süssük túl a tésztát, különben kiszárad (ha kisebb vagy nagyobb a tepsink a receptben ajánlott méretnél, kifejezetten figyeljünk erre)
  • még melegen csavarjuk fel a tekercset, különben törni/morzsálódni fog – persze ilyenkor is legyünk vele óvatosak, melegen is törékeny
  • a krémet már a kihűlt piskótára kenjük fel, nehogy megolvadjon a visszamaradt hőtől
  • pihentessük a kész tekercset szeletelés előtt, így nem fog szétesni
A vörösbársony-tekercs receptjéért kattints a képre!

Készítsünk vörösbársony-tekercset!

Hozzávalók a piskótához: 240 g finomliszt, 30 g cukrozatlan kakaópor, 2 teáskanál sütőpor, 8 db tojás, 200 g cukor, 100 g nádcukor, 60 ml napraforgó olaj, 60 ml író, 2 teáskanál ecet, 2 kávéskanál ételfesték (piros (attől függ milyen a festék, a nyers tészta színe legyen mélyvörös)), 200 g porcukor (a piskóta panírozásához), 2 teáskanál vaníliaaroma

Hozzávalók a krémhez: 250 g mascarpone, 100 g vaj, 80 g porcukor, 100 g fehér csokoládé, 50 ml habtejszín

Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra. Egy sztenderd gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, kicsit olajozzunk alá, hogy a papír odatapadjon. Szitáljuk egy tálba a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót, majd tegyük félre.

Egy keverőüstben a tojásokat a kristálycukorral és a barna cukorral (adagolva) verjük nem túl kemény habbá. Majd csurgassuk hozzá az olajat, az írót, az ecetet, az ételfestéket és a vaníliát. Közepes sebességgel keverjük.

A vörösbársony-tekercs receptjéért kattints a képre!

Állítsuk le a mixert, öntsük bele az átszitált száraz hozzávalókat, majd verjük alacsony fokozaton, amíg a tészta teljesen összeáll. Intenzív rubinvörös színű legyen, sütéskor úgyis fakulni fog. Ha por állagú festéket használunk, azt a száraz hozzávalókkal adjuk a tésztához, a cseppfolyós állagút pedig a nedvesekkel.

A tésztát egyenletesen osszuk el az előkészített tepsiben. Rázzuk meg késsé hogy a tészta szépen elterüljön és elérje a tepsi sarkait. Süssük 18-20 percig, amíg a piskóta rugalmassá válik (ha ujjal megnyomjuk, a tészta visszaugrik).

Közben terítsünk ki egy tiszta, vékony anyagú konyharuhát a pultra. Szitáljuk rá vékonyan a porcukrot. Miután a piskóta kijött a sütőből, még langyosan fordítsuk rá a porcukros konyharuhára. Húzzuk le a sütőpapírt, majd a keskenyebbik végétől kezdjük el feltekerni, lassan és óvatosan a tésztát, a konyharuha segítségével. Így feltekerve hagyjuk teljesen kihűlni, majd ez idő alatt készítsük el a krémet.

A krémhez a tejszínt és a fehér csokit olvasszuk meg (mikróban a legegyszerűbb) és hagyjuk hűlni. Eközben egy tálban a vajat keverjük habosra. Adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliát, és verjük nagy sebességgel, jó krémesre. A krémsajtot is keverjük habosra egy másik tálban.

A vörösbársony-tekercs receptjéért kattints a képre!

Végül a két krémet keverjük össze és csurgassuk hozzá a fehércsokit. Gumifejű spatulával és óvatos mozdulatokkal fogassuk át az egészet. Ügyeljünk rá, hogy ki ne ikrásodjon. Az ízén nem ront, csak az esztétikai értékén.

Óvatosan és lassan tekerjük ki a piskótát (el ne törjön). Egyenletesen kenjük meg a krémmel, mindkét oldalán körülbelül 1 cm szegélyt hagyva. A hozzánk közelebb eső végébe (ahonnan a tekerést indítjuk) helyezzük a málnaszemeket egy sorba, egymás mellé. Óvatosan és lassan tekerjük vissza a piskótát, ezúttal a konyharuha nélkül. Próbáljuk szorosan tekerni, bár a krém kifolyhat a két oldalán, ami nem baj, nem történik tragédia.

Ezt követően csomagoljuk a roládot műanyag fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább 3-4 órára vagy egy fél napra.

Tálalás előtt a maradék krémmel és friss málnaszemekkel ízlés szerit díszítsük a rolád tetejét.

A vörösbársony-tekercs receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Flórától:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Címlapról ajánljuk

További cikkek