Mézes napok Szlovéniában, ahol méhhotel és wellness vár

Már ötödik éve a Méhek Világnapját ünnepeljük május 20-án. Ez egy igen jelentős eredmény, amit elsősorban Szlovéniának köszönhetünk, ugyanis ők terjesztették az ügyet az ENSZ Közgyűlése elé még 2017-ben. Nem csoda, hiszen a kis dél-európai országban évszázados hagyománya van a méhészetnek, így az ő szívüknek különösen kedves ez az ügy. Most azt szeretnék, hogy a miénkhez is közelebb kerüljön, ezért különleges turisztikai programokat szerveznek az odalátogatóknak.

A Méhek Világnapja persze nem hasraütés-szerűen került május 20-ra, ez ugyanis egy fontos születésnap: 1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, a szlovén származású Anton Janša, aki az első osztrák méhészeti iskolát vezette Mária Terézia udvarában. Az ő tiszteletére került tehát a beporzó segítőinknek, az élethez elengedhetetlen méheknek szentelt nap. Szlovéniának mondhatni az „ereiben” csörgedezik a méhészet és a méz is. A méhészeti múltjuk és jelenjük megalapozott, most pedig a jövőt is elkezdték építeni, egy nagyszabású turisztikai program keretében. Mi is bepillanthatunk a méhek érdekes világába, kényeztethetjük magunkat, pihenhetünk, szórakozhatunk.

Tölts mézesnapokat Szlovéniában, ahol méhhotel és welness vár

A legnagyobb méhészország a kontinensen

Szlovénia az egy főre jutó méhészek számát tekintve az Európai Unió egyik vezető országa. A gondosan megőrzött természeti környezet, a virágzó rétek és erdők adnak otthont a házi méh Szlovénia területén őshonos alfajának, a világszerte elterjedt krajnai (vagy karniolai) méheknek.

Az Alpok lankáitól a tengerpartig az ország szinte minden sarkában – még a városokban is – találni kisebb-nagyobb méhészeteket.

Azt mondják, Szlovénia a méhekkel együtt lélegzik, így nem csoda, hogy ma már számos izgalmas turisztikai program kínál betekintést a méhészek és a méhcsaládok életébe. Minősített méhészeti szolgáltatók közreműködésével, turisztikai farmokon és az eredeti néprajzi örökséget bemutató helyszíneken lehet megismerkedni a méhészet hagyományaival és gyakorlatával, miközben az ott készült termékek ízét és jótékony hatását is élvezhetik a látogatók.

Mindenki saját kalandot választhat magának

Szlovéniában bárki megtervezheti saját mézes útvonalát: attól függően, hogyan szeretné megismerni a méhek világát, meglátogathat méhészeti múzeumokat, felkereshet működő méhészeteket, mézes ételeket kóstolhat, vagy élvezheti, ahogy szakértő kezek méhészeti termékekkel kényeztetik különféle masszázsok és pakolások formájában.

A méhek ihlette csendes Medena üdülőfalut Mozirje közelében, az erdő mellett találjuk

Különleges élmény a festői Felső-Savinja-völgy bejáratánál fekvő „Beeland” is: a méhek ihlette csendes Medena üdülőfalut Mozirje közelében, az erdő mellett találjuk. Ahogy ez egy Beeland nevű helytől elvárható, itt a méhsejt formájú építményekben lakó vendégek minden lépését a méz és egyéb méhészeti termékek kísérik végig a kényeztető masszázstól a kozmetikai pakolásokon át, a mézzel készült ételekig és energiaitalokig.

Az apiterápia és a mézes wellnessélmények jótékony hatását egyébként Szlovénia-szerte számos gyógyfürdőben és turizmusra szakosodott farmon élvezhetik a vendégek, de a szakértők szerint már az is pihentető élmény, ha egy méhészetben járva a látogatók csupán hallgatják a méhek zümmögését, vagy belélegzik a méhkaptár levegőjét.

Méz minden mennyiségben

A gazdag méhészeti hagyományokra és az egészséges, környezetbarát utazási trendekre alapozva született meg a szlovén ApiRoutes turisztikai márka is, amelynek küldetése, hogy az utazás olyan új dimenzióját teremtse meg, amely a természet fontosságára, az élet kiteljesedésére, az egészség, a család, a kreativitás és a harmónia alapvető értékeire hívja fel a figyelmet.

Gazdag méhészeti hagyományok

Az ApiRoutes kiemelt programjai között szerepel a méz, a propolisz, a virágpor, a méhpempő és egyéb méhészeti termékek előállításának bemutatása, beleértve az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk ismertetését is.

Emellett szerveznek utakat méhészeti múzeumokba, tipikus szlovén méhészetekbe, de a méhviaszból készült tárgyak készítésétől a méhsejtfestésen át a mézes sütemények készítéséig vagy a mézsör kóstolásáig számos egyéb méhészeti tematikájú programon is részt vehetnek az érdeklődők. A programok csúcspontját a tipikus szlovén méhes házban végzett kényeztető apiterápiás vagy termoterápiás kezelések jelentik.

Fotók: Jošt Gantar

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek