Szingli konyha: hummusz

Ha már ismét szingli konyha, akkor újra egy nagy kedvencet hoztam el. A hummuszból ugyan lehet, de nem érdemes egyadagosat készíteni.

Hummusz gyorsan

Legalábbis amit én egyadagosként értelmezek, az végül sosem az, valahogy mindig több kerekedik ki a végére, mint előzetesen szándékoztam. A hummusz az egyik kedvenc gyors, mégis különleges kenyérfeltétem, ha éppen nincs otthon pita, akkor pirítósra kenve is imádom.Hazafelé menet éppen akad az irodánktól nem messze több keleti delikátbolt is – tényleg szerencsések vagyunk, csak beugrom egy konzerv csicseriborsóért, tahini, citrom, fokhagyma általában akad otthon, a többi hozzávaló pedig egészen biztosan. Mindig a konzervre szavazok, mert ez sokkal gyorsabb és hamarabb jutok a betevőmhöz– a hummusz egyetlen gyorsított elkészítési lehetősége is ebből fakad, hiszen eredetileg a csicserit hosszú órákon keresztül áztatják, majd magas lángon megfőzik.

A borsó levét öntsük le és alaposan mossuk át a szemeket. A krémesség, ami a hummusz sajátja, két lépésben érhető el: fontos a tahinit és a citromlevet önmagában krémesíteni, illetve ne feledjük a csicseriborsót két adagban hozzákeverni. Ezekkel a trükkökkel minden eddiginél simább hummuszt kaphatunk végeredményül. Tahinit, azaz szezámmagkrémet házilag is lehet gyártani, de én ezzel kivételesen nem szoktam időzni: jó minőségben kapok belőle boltit is.

Viszonylag nagy, 40 dekás konzervet veszek, ebből tehát egészen biztosan nem egy adag lesz, de mivel a kész kence legalább egy hétig eltartható hűtőben, így nem jelent problémát, ha a hét többi napján is megkívánnád – elég csak újabb adag friss zöldséggel felszerelkezve hazatérni, de egy hétvégi reggelihez is tökéletes.

Én halomnyi paradicsomot eszem hozzá: élvezem, hogy jelenleg százötven forintért juthatok hozzá a végre valóban hiperédes, extra piros parikhoz. A hummusz tetejét pirospaprikával még azért megszórom, és extra adag olívaolajat is löttyintek rá: ez esetben is érvényesülne az elv, miszerint jó, ha hagyjuk állni pár óráig, mert jobban összeérnek az ízek, de egy gyors szingli vacsoránál ez nem opció.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...