Szingli konyha: hummusz

Ha már ismét szingli konyha, akkor újra egy nagy kedvencet hoztam el. A hummuszból ugyan lehet, de nem érdemes egyadagosat készíteni.

Hummusz gyorsan

Legalábbis amit én egyadagosként értelmezek, az végül sosem az, valahogy mindig több kerekedik ki a végére, mint előzetesen szándékoztam. A hummusz az egyik kedvenc gyors, mégis különleges kenyérfeltétem, ha éppen nincs otthon pita, akkor pirítósra kenve is imádom.Hazafelé menet éppen akad az irodánktól nem messze több keleti delikátbolt is – tényleg szerencsések vagyunk, csak beugrom egy konzerv csicseriborsóért, tahini, citrom, fokhagyma általában akad otthon, a többi hozzávaló pedig egészen biztosan. Mindig a konzervre szavazok, mert ez sokkal gyorsabb és hamarabb jutok a betevőmhöz– a hummusz egyetlen gyorsított elkészítési lehetősége is ebből fakad, hiszen eredetileg a csicserit hosszú órákon keresztül áztatják, majd magas lángon megfőzik.

A borsó levét öntsük le és alaposan mossuk át a szemeket. A krémesség, ami a hummusz sajátja, két lépésben érhető el: fontos a tahinit és a citromlevet önmagában krémesíteni, illetve ne feledjük a csicseriborsót két adagban hozzákeverni. Ezekkel a trükkökkel minden eddiginél simább hummuszt kaphatunk végeredményül. Tahinit, azaz szezámmagkrémet házilag is lehet gyártani, de én ezzel kivételesen nem szoktam időzni: jó minőségben kapok belőle boltit is.

Viszonylag nagy, 40 dekás konzervet veszek, ebből tehát egészen biztosan nem egy adag lesz, de mivel a kész kence legalább egy hétig eltartható hűtőben, így nem jelent problémát, ha a hét többi napján is megkívánnád – elég csak újabb adag friss zöldséggel felszerelkezve hazatérni, de egy hétvégi reggelihez is tökéletes.

Én halomnyi paradicsomot eszem hozzá: élvezem, hogy jelenleg százötven forintért juthatok hozzá a végre valóban hiperédes, extra piros parikhoz. A hummusz tetejét pirospaprikával még azért megszórom, és extra adag olívaolajat is löttyintek rá: ez esetben is érvényesülne az elv, miszerint jó, ha hagyjuk állni pár óráig, mert jobban összeérnek az ízek, de egy gyors szingli vacsoránál ez nem opció.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?