Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (20)

leírás

A tahini szezámmagból készült krém (innét a magyar megnevezés: szezámpaszta). A keleti konyhák - elsősorban az arab konyha használja ezt az ízesítőt.
A 100 g szezámmagot "száraz" serpenyőben, folyamatosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Hagyjuk kihűlni és kávédarálóban megőröljük, majd a "lisztet" turmixgépbe öntjük és 1 gerezd áttört fokhagymával, kevés sóval, 2 ek olivaolajjal ízesítjük. Ezután apránként adagolva annyi vizet adunk (kb. 0,5 dl) hozzá folyamatos turmixolás mellett, hogy krémes pasztát kapjunk.
Ha például egy doboz joghurthoz hozzákeverünk 2-3 tk tahini-t, akkor máris készen van egy nagyon finom salátaöntet.

mikor vegyem

Bármikor vehetjük, de még jobb, ha saját magunk készítjük el a szezámpasztát.

hogyan tároljam

Felbontás után érdemes a hűtőszekrényben tárolni a gyárilag előállított tahini-t is, de a házilag készítettet máshol nem is szabad.
Hogy megelőzzük az oxidáció okozta barnulást, érdemes üvegbe tenni, és a tetejére vékony rétegben olívaolajat önteni.

Tahini alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (20)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        Eleniel
        Eleniel Mon, 2018-01-22 22:39

        Köszönöm szépen a leírást, így nem kellett lemondanom róla, hogy este fél 9kor hummuszt készítsek :D jó lett nagyon a tahini. Viszont a többi hozzászólásra reagálva: nekem a bolti tahini is kesernyés kicsit, ha nem is kellemetlenül, és ez is pont annyira. De nekem úgy tűnik, bár még csak ismerkedek az ilyen jellegű ételekkel, hogy felhasználva pontosan azt csinálja, amit kell.

        GeorgeSz
        GeorgeSz Mon, 2014-12-08 19:55

        ...És sikerült! Nagyon bejött! Humuszhoz készült, de a maradék tahinit máskor is, másra is használtam! Az olívaolajjal leöntve, hűtőben tárolás is bevállt! Köszönöm!

        kkriszta
        illalla / kkriszta Sun, 2013-05-26 12:04

        Elkészítettem, de két dolgot is furcsállok:
        Az egyik, hogy én kávédarálóban őröltem el, de nem lisztes lett, inkább olyan, mint mikor mogyoróvajat csinál házilag az ember, és elkezd összeállni...
        A másik, hogy nekem is nagyon keserű lett...:( Pedig igazán figyeltem a pirításra, a párom még be us szólt, hogy ez neked aranybarna?, a magot pedig tegnap vettem... Mit rontottam el?
        Kriszta

        zederta
        ze(n)derta / zederta Thu, 2013-06-06 02:36

        kedves Kriszta! az allagat illetoen tenyleg nagyon olajos. ami a keseru izt illeti, sajnos nem tudom, hogy mi lehetett a gond...

        kkriszta
        illalla / kkriszta Thu, 2013-06-06 14:06

        Igen, sejtettem, hogy nem nagy probléma hogy olajos állagú. :) Végülis a hummuszban nem érződött, hogy keserű, de legközelebb lehet, hogy inkább megveszem készen a tahinit.

        Olgy
        Olgy Fri, 2013-02-08 09:33

        Vettem eredeti tahinit, az lenne a kérdésem, hogy fagyasztható-e? 1 személyes háztartásba elég soká fogy el 1 üveg, így szeretném kis adagokban megőrizni későbbre.

        Chocaholic
        Chococat / Chocaholic Thu, 2012-08-16 15:14

        Elkeszitettem es isteni finom lett! Humuszhoz keszitettem, de magaban is siman el tudnam kanalazgatni :) Koszi a leirasert!
        Szep napot: Chococat

        kaddi
        kaddi Wed, 2011-04-20 15:40

        az en keszen vett tahinim uvegere az van irva, hogy 100% szezammag, mas osszetevo nincs. arulnak meg mezzel edesitettet es kakaosat is, de azt nem kostoltam.

        zederta
        ze(n)derta / zederta Wed, 2011-04-20 20:17

        szia Kaddi! ha jobban megnézzük, ez is 100% szezámmag. a többi csak ízesítő ;-)
        üdv,
        toma

        zederta
        ze(n)derta / zederta Wed, 2011-04-06 19:55

        hmmm... ilyenre még nem is gondoltam...
        a fokhagymát biztosan nem tenném bele, olajból is csak keveset, de biztosan mézzel ízesíteném, mert az krémesíti is.
        ha elkészült, tudass bennünket a sikerről!
        üdv,
        toma

        Törölt Felhasználó
        Törölt Felhasználó Tue, 2010-07-27 13:22

        Elkészítettem, de nekem keserű lett. Mit rontottam el? Nem jó szezámmagot vettem? :(((

        zederta
        ze(n)derta / zederta Wed, 2010-07-28 22:48

        kedves ludzinski!
        a szezámmaggal nagyon óvatosan kell bánni! elég egy óvatlan pillanat, és odaég pirítás közben, aztán keserű lesz az egész mártás. de nagyon könnyen megavasodik, és akkor is kellemetlen íze lesz.
        a jelszó: mindig frissen, és óvatosan! ;-)
        jó sütés-főzést!
        üdv,
        toma

        csahebo
        csahebo Wed, 2012-09-12 16:48

        Kedves Zederta!

        Nem pirítottam túl (tökéletes zsemleszínű szemek voltak egytől egyig), a szezámmagnak 2013 decemberig jó a szavatossága, de sajnos nekem is keserű lett. Humuszhoz készítettem, azért beleraktam és úgy nem érezni (annyira). Szerinted mi lehet a gond? Köszi!

        Törölt Felhasználó
        Törölt Felhasználó Thu, 2010-07-29 08:49

        Köszi a választ, akkor a következő adagot már pirítani fogom, mivel ezek szerint pirítani kell. Gondolkoztam is, hogy nem kéne-e, de mivel a recept nem írta, hát végül nyersen csináltam. :)

        zederta
        ze(n)derta / zederta Thu, 2010-07-29 23:07

        kedves Ludzinski!
        igazad van! tényleg elfelejtettem beleírni. pedig én úgy olvastam, és úgy is csinálom.
        javítom a leírást!
        jó próbálkoást!
        üdv,
        toma

        Hajncus
        Hajncus Wed, 2010-03-10 19:45

        Na majd meglátjuk, humuszt szeretnék készíteni vele!
        Nagyon szeretem a humuszt de még sosem készítettem, kíváncsi vagyok olyan lesz e, mint az emlékeimben :)
        Köszi a választ!
        H

        Hajncus
        Hajncus Wed, 2010-03-10 12:16

        Ha kávédaráló helyett mozsarat használok az épp úgy jó, igaz?
        Köszi előre is!
        Hajncus

        zederta
        ze(n)derta / zederta Wed, 2010-03-10 13:36

        kedves Hajncus!
        úgy gondolom, hogy mozsárban még ízesebb krémet tudsz készíteni, mint a kávédarálós változat, mert az olajak sokkal jobban kijönnek a magokból, ezáltal krémesebb lesz.
        sok sikert!
        üdv,
        toma