hozzászólások (19)

leírás

A tahini szezámmagból készült krém (innét a magyar megnevezés: szezámpaszta). A keleti konyhák - elsősorban az arab konyha használja ezt az ízesítőt.
A 100 g szezámmagot "száraz" serpenyőben, folyamatosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Hagyjuk kihűlni és kávédarálóban megőröljük, majd a "lisztet" turmixgépbe öntjük és 1 gerezd áttört fokhagymával, kevés sóval, 2 ek olivaolajjal ízesítjük. Ezután apránként adagolva annyi vizet adunk (kb. 0,5 dl) hozzá folyamatos turmixolás mellett, hogy krémes pasztát kapjunk.
Ha például egy doboz joghurthoz hozzákeverünk 2-3 tk tahini-t, akkor máris készen van egy nagyon finom salátaöntet.

mikor vegyem

Bármikor vehetjük, de még jobb, ha saját magunk készítjük el a szezámpasztát.

hogyan tároljam

Felbontás után érdemes a hűtőszekrényben tárolni a gyárilag előállított tahini-t is, de a házilag készítettet máshol nem is szabad.
Hogy megelőzzük az oxidáció okozta barnulást, érdemes üvegbe tenni, és a tetejére vékony rétegben olívaolajat önteni.

Tahini alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (19)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        GeorgeSz
        GeorgeSz h, 2014-12-08 19:55

        ...És sikerült! Nagyon bejött! Humuszhoz készült, de a maradék tahinit máskor is, másra is használtam! Az olívaolajjal leöntve, hűtőben tárolás is bevállt! Köszönöm!

        kkriszta
        illalla / kkriszta v, 2013-05-26 12:04

        Elkészítettem, de két dolgot is furcsállok:
        Az egyik, hogy én kávédarálóban őröltem el, de nem lisztes lett, inkább olyan, mint mikor mogyoróvajat csinál házilag az ember, és elkezd összeállni...
        A másik, hogy nekem is nagyon keserű lett...:( Pedig igazán figyeltem a pirításra, a párom még be us szólt, hogy ez neked aranybarna?, a magot pedig tegnap vettem... Mit rontottam el?
        Kriszta

        zederta
        ze(n)derta / zederta cs, 2013-06-06 02:36

        kedves Kriszta! az allagat illetoen tenyleg nagyon olajos. ami a keseru izt illeti, sajnos nem tudom, hogy mi lehetett a gond...

        kkriszta
        illalla / kkriszta cs, 2013-06-06 14:06

        Igen, sejtettem, hogy nem nagy probléma hogy olajos állagú. :) Végülis a hummuszban nem érződött, hogy keserű, de legközelebb lehet, hogy inkább megveszem készen a tahinit.

        Olgy
        Olgy p, 2013-02-08 09:33

        Vettem eredeti tahinit, az lenne a kérdésem, hogy fagyasztható-e? 1 személyes háztartásba elég soká fogy el 1 üveg, így szeretném kis adagokban megőrizni későbbre.

        Chocaholic
        Chococat / Chocaholic cs, 2012-08-16 15:14

        Elkeszitettem es isteni finom lett! Humuszhoz keszitettem, de magaban is siman el tudnam kanalazgatni :) Koszi a leirasert!
        Szep napot: Chococat

        kaddi
        kaddi sze, 2011-04-20 15:40

        az en keszen vett tahinim uvegere az van irva, hogy 100% szezammag, mas osszetevo nincs. arulnak meg mezzel edesitettet es kakaosat is, de azt nem kostoltam.

        zederta
        ze(n)derta / zederta sze, 2011-04-20 20:17

        szia Kaddi! ha jobban megnézzük, ez is 100% szezámmag. a többi csak ízesítő ;-)
        üdv,
        toma

        zederta
        ze(n)derta / zederta sze, 2011-04-06 19:55

        hmmm... ilyenre még nem is gondoltam...
        a fokhagymát biztosan nem tenném bele, olajból is csak keveset, de biztosan mézzel ízesíteném, mert az krémesíti is.
        ha elkészült, tudass bennünket a sikerről!
        üdv,
        toma

        zederta
        ze(n)derta / zederta sze, 2010-07-28 22:48

        kedves ludzinski!
        a szezámmaggal nagyon óvatosan kell bánni! elég egy óvatlan pillanat, és odaég pirítás közben, aztán keserű lesz az egész mártás. de nagyon könnyen megavasodik, és akkor is kellemetlen íze lesz.
        a jelszó: mindig frissen, és óvatosan! ;-)
        jó sütés-főzést!
        üdv,
        toma

        csahebo
        csahebo sze, 2012-09-12 16:48

        Kedves Zederta!

        Nem pirítottam túl (tökéletes zsemleszínű szemek voltak egytől egyig), a szezámmagnak 2013 decemberig jó a szavatossága, de sajnos nekem is keserű lett. Humuszhoz készítettem, azért beleraktam és úgy nem érezni (annyira). Szerinted mi lehet a gond? Köszi!

        ludzinski
        Bloemcake / ludzinski cs, 2010-07-29 08:49

        Köszi a választ, akkor a következő adagot már pirítani fogom, mivel ezek szerint pirítani kell. Gondolkoztam is, hogy nem kéne-e, de mivel a recept nem írta, hát végül nyersen csináltam. :)

        zederta
        ze(n)derta / zederta cs, 2010-07-29 23:07

        kedves Ludzinski!
        igazad van! tényleg elfelejtettem beleírni. pedig én úgy olvastam, és úgy is csinálom.
        javítom a leírást!
        jó próbálkoást!
        üdv,
        toma

        Hajncus
        Hajncus sze, 2010-03-10 19:45

        Na majd meglátjuk, humuszt szeretnék készíteni vele!
        Nagyon szeretem a humuszt de még sosem készítettem, kíváncsi vagyok olyan lesz e, mint az emlékeimben :)
        Köszi a választ!
        H

        Hajncus
        Hajncus sze, 2010-03-10 12:16

        Ha kávédaráló helyett mozsarat használok az épp úgy jó, igaz?
        Köszi előre is!
        Hajncus

        zederta
        ze(n)derta / zederta sze, 2010-03-10 13:36

        kedves Hajncus!
        úgy gondolom, hogy mozsárban még ízesebb krémet tudsz készíteni, mint a kávédarálós változat, mert az olajak sokkal jobban kijönnek a magokból, ezáltal krémesebb lesz.
        sok sikert!
        üdv,
        toma