Szegedi vagy bajai az igazi halászlé?

{ KÉP = 18301, 2, ajanlo/szegedi-bajai-igazi-halaszle} Hiába, sújt minket a turáni átok, mindig csak a széthúzás. Ilyen pici ország, két csodás halászlével, és nem tudunk megegyezni, melyik a jobb. Lehet egyáltalán dönteni? {T}

Hiába, sújt minket a turáni átok, mindig csak a széthúzás. Ilyen pici ország, két csodás halászlével, és nem tudunk megegyezni, melyik a jobb. Lehet egyáltalán dönteni?

Költői kérdés, nyilván nem. Van, aki az egyiket szereti jobban, mert megrögzött tésztamániás, van, aki a másikat, mert szereti a pepecselős ételeket. És akkor még nem beszéltünk a két alföldi város lelkes lakosainak lokálpatriotizmusból indított vitáiról. Nem ígérem, hogy mi igazságot teszünk, de megpróbáljuk körbejárni a halászleves fazekat! Az biztos, hogy kis hazánkban típusa van a halászlének, attól függően, hogy honnan a fogás, létezik balatoni, dunai és tiszai.

Még több halászlérecept itt >>

Fesztiválos bajai

A bajaiak mindent elkövetnek, hogy halászlevük még híresebb legyen. Minden nyáron megrendezik a főtéren halászléfőző versenyüket, hogy kiderüljön, ki főzi a legjobb bajai halászlevet. És hogy az milyen?

  • Az alapja, mint a magyar halászlevek nagy részének, általában ponty. Csak az íze végett tehetünk bele csukát vagy süllőt, de mivel szétesnek, így az egész halászlevet nem éri meg ebből készíteni.
  • A bajai halászlé a gyorsabb, egyszerűbb verzió, a halat nem passzírozzák, csak simán főzik hagymával és a végén természetesen gyufatésztával tálalják, és szigorúan ponytból készítik.

Még több halászlérecept itt >>

Pepecselős szegedi

A szegedi halászlé kicsit macerásabb, mint a bajai.

  • A Tisza-parti városban először alaplevet készítenek, hagymából, paprikából, halaprólékból, majd ha elkészült, átpasszírozzák, és ebben a lében főzik meg az előre felvágott halszeleteket. Tésztahasználat kizárva! Az így kapott halászlé sűrűbb, szaftosabb lesz, mint bajai társa.
  • A tradicionális itt is csak ponytból készül, de van olyan verzió is, ami csak harcsából, és olyan is, ami vegyesen.

NoSalty-tipp: Hogy melyik a legjobb, csak olyan módon derülhet ki, ha lefőzzük mindkét típust, és azok alverzióit is. Tehát elő a bográcsokkal, és nyár végére talán kiderülhet, melyik is a legjobb halászlé.

Te melyiket szereted jobban? A szegedit vagy a bajait? Írd meg nekünk a cikk alá kommentben!

Még több halászlérecept itt >>

Top receptek itt >>

Nem lehetetlen! Olcsó, diétás fogások! >>

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...