Szegedi vagy bajai az igazi halászlé?

{ KÉP = 18301, 2, ajanlo/szegedi-bajai-igazi-halaszle} Hiába, sújt minket a turáni átok, mindig csak a széthúzás. Ilyen pici ország, két csodás halászlével, és nem tudunk megegyezni, melyik a jobb. Lehet egyáltalán dönteni? {T}

Hiába, sújt minket a turáni átok, mindig csak a széthúzás. Ilyen pici ország, két csodás halászlével, és nem tudunk megegyezni, melyik a jobb. Lehet egyáltalán dönteni?

Költői kérdés, nyilván nem. Van, aki az egyiket szereti jobban, mert megrögzött tésztamániás, van, aki a másikat, mert szereti a pepecselős ételeket. És akkor még nem beszéltünk a két alföldi város lelkes lakosainak lokálpatriotizmusból indított vitáiról. Nem ígérem, hogy mi igazságot teszünk, de megpróbáljuk körbejárni a halászleves fazekat! Az biztos, hogy kis hazánkban típusa van a halászlének, attól függően, hogy honnan a fogás, létezik balatoni, dunai és tiszai.

Még több halászlérecept itt >>

Fesztiválos bajai

A bajaiak mindent elkövetnek, hogy halászlevük még híresebb legyen. Minden nyáron megrendezik a főtéren halászléfőző versenyüket, hogy kiderüljön, ki főzi a legjobb bajai halászlevet. És hogy az milyen?

  • Az alapja, mint a magyar halászlevek nagy részének, általában ponty. Csak az íze végett tehetünk bele csukát vagy süllőt, de mivel szétesnek, így az egész halászlevet nem éri meg ebből készíteni.
  • A bajai halászlé a gyorsabb, egyszerűbb verzió, a halat nem passzírozzák, csak simán főzik hagymával és a végén természetesen gyufatésztával tálalják, és szigorúan ponytból készítik.

Még több halászlérecept itt >>

Pepecselős szegedi

A szegedi halászlé kicsit macerásabb, mint a bajai.

  • A Tisza-parti városban először alaplevet készítenek, hagymából, paprikából, halaprólékból, majd ha elkészült, átpasszírozzák, és ebben a lében főzik meg az előre felvágott halszeleteket. Tésztahasználat kizárva! Az így kapott halászlé sűrűbb, szaftosabb lesz, mint bajai társa.
  • A tradicionális itt is csak ponytból készül, de van olyan verzió is, ami csak harcsából, és olyan is, ami vegyesen.

NoSalty-tipp: Hogy melyik a legjobb, csak olyan módon derülhet ki, ha lefőzzük mindkét típust, és azok alverzióit is. Tehát elő a bográcsokkal, és nyár végére talán kiderülhet, melyik is a legjobb halászlé.

Te melyiket szereted jobban? A szegedit vagy a bajait? Írd meg nekünk a cikk alá kommentben!

Még több halászlérecept itt >>

Top receptek itt >>

Nem lehetetlen! Olcsó, diétás fogások! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek