Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mutatjuk, mit csinálj és mit ne csinálj a használt sütőolajjal!

Mindig is pazarlásnak érezted, hogy a sütőolajat csak egyszer tudod használni? Mutatunk egy pofonegyszerű trükköt, amivel több sütéshez is használhatod az olajat!

Szakács képességektől, gasztro tudástól és ízléstől függetlenül mindenki szokott otthon sütni valamilyen ételt, így mindenkinél keletkezik használt olaj a konyhában. Azt azonban kevesen tudják, hogy a használt olaj nemcsak kidobásra alkalmas, hanem a megtisztítása után ismét finom ételeket lehet vele készíteni.

Miként szabadulj meg a használt sütőolajtól

Először is fontos tisztázni, hogy mi az, amit semmilyen körülmények között se csinálj a használt olajjal: ne engedd le a lefolyóba. Ugyanis akár csak egy csepp használt étolaj akár ezer liter vizet is beszennyezhet. Ráadásul a te és a szomszédaid lefolyóját is eltömítheti a beleöntött olaj, így már csak ezért se legyen ez bevett szokás. Ehelyett legyen a használt étolaj tárolására rendszeresített régi műanyag flakonod, amibe azt az olajat öntöd, amit már nem tudsz használni, ha pedig megtelt, vidd el a legközelebbi gyűjtőhelyre.

Így tisztítsd meg az olajat, hogy ismét süthess benne

A sütéshez használt olaj, bármilyen növényből is készült, általában nem csak egyszer használható,  igaz ez a fritőzben maradt olajra is, a megtisztítására pedig több metódus is létezik. Az egyik legegyszerűbb és legismertebb megoldás, ha átszűröd az olajat. Várd meg, amíg szoba-hőmérsékletűre hűl az olaj, a nagyobb ételmaradék darabokat halászd ki belőle kanállal, majd szűrd át például egy apró lyukú fémszűrőn, de akár kávéfiltert is használhatsz erre a célra. A leszűrt olajat hőtől, fénytől és párától távol tárold, hogy megőrizze a minőségét. Ez egy gyors és egyszerű megoldás az újrahasznosítására, azonban a korábban sütött étel ízét átveszi az olaj, így érdemes felcímkézni a tárolóedényt, majd hasonló ételhez használni elővenni, hiszen a legtöbben nem értékelik az olyan kulináris különlegességeket, mint a csirke ízű palacsinta.

Azonban van egy ennél kicsit összetettebb, ám sokkal hatásosabb és tisztább módszer, amivel a legszennyezettebb olajat is meg tudod tisztítani: egy viszonylag új technika a zselatinos eljárás. Minden egy liter használt sütőolajhoz egy fél bögre vízre és egy teáskanál zselatinra lesz szükséged.

  • Add hozzá a zselatint a vízhez, kevergesd kicsit, majd enyhén forrald fel, hogy teljesen feloldódjon a zselatin.
  • Ha ez megvan, a zselatin-víz keveréket öntsd a szoba-hőmérsékletű vagy annál csak egy kicsivel melegebb használt olajra.
  • Fedd le, és tedd éjszakára a hűtőbe az olajat.
  • A zselatin egy fehérje, amely hálószerű mátrixot hoz létre, amikor vízben feloldják, ugyanakkor nemcsak, hogy struktúrát ad a víznek, de meg tud kötni más szilárd anyagokat is. Ezáltal másnap, amikor megnézed a hűtőbe tett olajat, egy zselatin lapot fogsz találni, ami összegyűjtötte az olajban lévő ételmaradékokat. Ahhoz, hogy megkapd a tiszta olajat, már csak el kell távolítanod ezt a zselatinlapot, és az olaj készen áll a használatra.
  • Első alkalommal előfordulhat, hogy kis buborékok jelennek meg az olajban. Ezt a víz okozhatja, ami belekerült, de egyszerűen csak rázd meg kicsit a serpenyőt. Ha már minden víz elpárolgott, úgy fog viselkedni, mintha új olajat öntöttél volna a serpenyőbe.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via seriouseats.com, skillet.lifehacker.com

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!