A mikrohullámú sütő nem csak az ételek melegítésre, kiolvasztására jó!

A mikrohullámú sütő nem csupán akkor jön jól, ha ételt kell melegíteni, vagy kiolvasztani, hanem a konyhai eszközök és más használati tárgyak sterilizálásában is segíthet!

Tény, hogy sokan csak ételek, italok melegítésére használjuk a mikrónkat, pedig van néhány dolog, amit könnyebben megtisztíthatunk, ha a mikrót is segítségül hívjuk.

Mosogatószivacs

Hagymától, fokhagymától szaglik a mosogatószivacsod, vagy egyszerűen nem csavartad ki belőle a vizet, és reggel már nem áraszt túl kellemes illatot? Nem kell kidobnod a mosogatószivacsot, helyette engedj egy tálba vizet, adj hozzá fél citrom levét és 2 evőkanál ecetet, nyomkodd bele a szivacsot, majd tedd be a mikróba 1-2 percre.

Sminkszivacs

A mosogatószivacshoz hasonlóan a sminkszivacsunkat is sterilizálhatjuk a mikróban. Mosd ki a sminkszivacsot samponos vízben, majd áztasd be ecetes vízbe, és tedd a mikróba fél percre. Az ecetszag elillan, és a szivacs nem csupán látszólag lesz tiszta, hanem a baktériumok is elpusztulnak.

Fa vágódeszka

Fontos, hogy a vágódeszkánkat maradéktalanul tisztán tegyük vissza a konyhaszekrénybe, azonban az apró vágás ejtette résekben könnyen megtelepedhetnek a baktériumok - főleg a húsok után. A kisebb vágódeszkákat, vagy ha nagyobb a mikród a méretesebb vágódeszkádat is megtisztíthatod a mikrohullámú sütőben. Első lépésként alaposan mosd le mosogatószeres szivaccsal a deszkát, majd csepegtess rá ecetet és citromot, és tedd be a mikróba 1 percre.

Cumisüveg

Lényeges, hogy a babád cumisüvege mindig maradéktalanul tiszta legyen, így időről-időre ki kell fertőtlenítened. Erre számos módszer létezik, a tűzön történő vízben forralástól a hideg tisztítószerekig, de talán a mikróba tehető fertőtlenítő edényes megoldás a legegyszerűbb.

Mielőtt azonban nekilátsz, fontos, hogy meggyőződj arról, be lehet-e tenni a mikróba a cumisüveg minden részét – jó eséllyel teheted mikróba, de a biztonság kedvéért nézd meg már a vásárláskor a csomagolást. Ezután csavard szét, helyezd a fertőtlenítő edénybe, engedj rá annyi vizet, amennyit a csomagoláson látsz, zárd le, és helyezd a mikróba körülbelül 7-8 percre.

+ mikrótisztítás

Bizonyos időközönként magát a mikrót is fertőtlenítened kell, ami az előzőekhez képest szintén nem nagy ördöngösség. Tegyél egy műanyag tálba 2-3 dl vizet, adj hozzá 3 evőkanál ecetet, és forralásig működtesd a mikrót. De ezt követően még ne nyisd ki az ajtót, hagyd a forró, ecetes gőzt dolgozni még 5 percig, majd egyszerűen töröld le a szennyeződéseket a mikró faláról.

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek