5 tuti érv a zabpehely mellett

Egészséges reggelire vágysz? Vagy egy délutáni energiabombára? A zabpehellyel megkaphatod mindkettőt!

A zabpehely ma már gyakorlatilag bárhol kapható egész vagy darabolt formában, és kiváló választás, ha a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető élelmiszert keresünk. Egyszerűen és változatosan elkészíthető, összetett szénhidrátokban, növényi fehérjében gazdag alapanyag. Ráadásul az egészségünkre is nagyon kedvező hatással van, lássuk, hogy miért!

1. Hosszan tartó teltségérzet

Magas élelmirost-tartalma miatt lassabban emésztjük meg, így hosszabban tartó telítettségérzetet biztosít, az étkezések között így kisebb a csábítás.

2. Alacsony koleszterinszint

A zabpehely egyrészt a magas élelmi rostnak, másrészt a benne található ún. béta-glükán poliszacharidnak köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy a táplálékkal elfogyasztott „rossz” koleszterin egy része ne szívódjon fel.

3. Csökkentheti a rák kockázatát

A natúr zabpehely a teljes gabonaszemet tartalmazza – a korpát és a csírát is. A British Medical Journal 2011-es tanulmánya szerint 20%-kal alacsonyabb a végbélrák előfordulása azok körében, akik napi 90 gramm teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak.

4. A szívünk jóbarátja

A zabpehely gazdag olyan természetes növényi eredetű anyagokban, ún. növényi lignánokban, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezek az anyagok megtalálhatóak még pl. a lenmagban, de a szezám-, napraforgómagban és a brokkoliban is.

5. Gazdaságos

A natúr zabpehely ára nagyon kedvező, egy adag (~ 30 g) ára kb. 15 Ft-ra jön ki!

Akár főzve, akár csak tejjel leöntve könnyen megpuhul, többféleképpen ízesíthető, gyorsan fogyasztható. Nem csupán reggeli ételekben, hanem sós receptekben is használható, és persze süteményekben is!

(via The Huffington Post)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!