Ha a boltban nincs, így készíthetsz sűrített tejet otthon

Rengetegféle sütemény van, amely jobb lehet a sűrített tejtől, az utóbbi években azonban egyre kevesebb helyen lehet megtalálni a múlt század egyik legnagyobb gasztronómiai vívmányát. Hogyan lehet otthon sűrített tejet készíteni? Hát így!

Míg az elmúlt 50 évben tele voltak vele a polcok, ma már egyre kevesebb helyen lehet kapni sűrített tejet. Magyarországon leginkább a nagyon cukros, sűrű és enyhén ragacsos változat terjedt el, melynek eredetijét elsőként még 1856-ban állította elő az Egyesült Államokban egy Gail Borden nevű férfi. A tartósított tej remekül édesíti a süteményeket, a kávékat vagy a fagylaltokat, egy kis odafigyeléssel, mindössze néhány hozzávalóból pedig akár te is mennyei sűrített tejet készíthetsz otthon. Előre szólunk, ez nem egy gyors, ötperces módszer, de már az első kóstolásnál érezni fogod, hogy bizony megéri a fáradtságot.

Sűrített tejet nem lehet gyorsan készíteni, de megéri a fáradtságot!

A sűrített tej elkészítéséhez a tejet elég sokáig kell melegítenünk ahhoz, hogy a víz nagy része elpárologjon. Ezt a víztartalmat cukorral helyettesítjük majd, így egy rendkívül gazdag állagú és édes ízű sűrített tej marad vissza.

Szükséged lesz 600 ml tejre, 200 gramm cukorra, 120 ml legalább 30%-os habtejszínre és egy csipet sóra.

Egy közepes gyorsforraló edénybe öntsd bele az összes alapanyagot, majd kezdd el közepes lángon melegíteni a tejes-tejszínes-cukros masszát. Időnként keverd meg és ne hagyd, hogy az edény tartalma felforrjon, éppen csak annyira legyen meleg az elegy, hogy az edény oldalán apró buborékok jelenjenek meg.

Szükség esetén lejjebb is vehetjük a hőfokot, a lényeg, hogy mintegy pudingszerűen addig kevergessük az edény tartalmát, amíg az besűrűsödik, és veszít térfogatából, nagyjából a felére csökken. Ez a feladat folyamatos odafigyelést és kavargatást igényel, akár egy órába is telhet, míg eléggé besűrűsödik a tej. Akkor végeztél jó munkát, ha kanálpróbával ellenőrizve a sűrű tej rajta marad az evőeszközön.

Ezután már csak át kell önteni a kész sűrített tejet egy jól zárható üvegbe vagy műanyag dobozba, és meg kell várni, hogy kihűljön. Hűtőben tárolva egy hétig, a fagyasztóban tartva akár három hónapig is felhasználható a házi sűrített tej, amit használat előtt mindenképpen érdemes kicsit felrázni.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!