A sült krumpli története

Honnan ered a french fries (sült krumpli) kifejezés? Egyáltalán mikor sütötték először és mi a titka? Kis krumplitörténet. 

Kicsit tényleg olyan, mintha az emberiség arra lenne predesztinálva, hogy imádja a sült, sós étkeket. Ilyenek lehetnek a rántott dolgok, egy sima sült csirke, de ami a legeslegjobb talán… a krumpli, a sült krumpli! Az észak-amerikaiak french friesként ismerik a vékonyra vágott, megsült krumpliszeleteket, de hogy miért? Erre most magyarázatot adunk - kis sültkrumpli-sztori.

A történet először is onnan ered, hogy Thomas Jefferson valamikor 1802-ben sült krumplit fogyasztott francia módra - visszaemlékezései szerint ez volt a french fries. A legrégebben leírt recept pedig mai tudásunk szerint egy 1856-os szakácskönyvből származik egy E. Warren nevű szerzőtől, ami így utasít a french fries sütésére: “ vágd vékony szeletekre a krumplit, majd tedd a szeleteket forró olajba, szórj rájuk sót, és süsd minden oldalukat világos aranybarnára, majd csepegtesd le. “ Most már csak az a kérdés, hogy lett egy eredetileg belga kreálmányból french fries...

A történet elég érdekes: valamikor az 1600-as évek végén járunk a Meuse (vagy Maas) folyó környékén, ami Franciaország, Belgium és Hollandia területén folyik. Itt helyi szokás szerint, ha a halászoknak a napi munka során nem sikerült semmit sem fogniuk, illetve amikor befagyott a folyó és a halászat veszélyessé vált, elővették a sült krumpli ötletét: fogták a burgonyát, halformájúra vágták őket, és úgy sütötték ki. Jo Gerard újságíró mindezt egy 1781-es kézirat alapján állítja, de lehet, hogy nem teljesen helytállóak a tézisei. Burgonya egyébként egészen az 1730-as évekig nem nagyon érkezett a térségbe, az a pulykával együtt már az Újvilág vívmánya, amit úgy importáltak Európába. Szóval a kézirat simán lehet hiteles, de biztos, hogy nem az 1600-as évek végén keletkezett.

Ezeket olvastad már?

Van még egy sztori a french fries eredetét illetően, ami az amerikai katonákhoz köthető, és az első világháború idejéről származik. Amikor Belgium és Franciaország határán állomásoztak, de maguk sem tudták, éppen hol, csak annyit, hogy mindenki franciául beszél, a helyi sütődékben megpihenve elnevezték a sült krumplit french friesnak. A hollandok ezzel szemben flamand krumplinak hívták a sült krumplit, a belgáknak pedig azokat a mártogatósokat köszönhetjük, amiket jobb helyeken a sült krumplihoz adnak.A gyorséttermi krumpli gondolata is csábító, mégpedig azért, mert hasonlóan finom, de nem kell ezt a sütögetős, olajszagban úszós macerát végigcsinálni - készen, frissen, sósan kapjuk kézhez pár percen belül az aranysárga krumplicsíkokat.

Tudtad?

Állítólag a legjobb krumplit kétszer kell átsütni egy órán belül - ellenkező esetben állítólag összeesik és megfonnyad. Nagyon érdekes a javaslat, mely szerint ökörzsírban kisütve a legfinomabb, ez a vegákat mondjuk elég messzire kergeti a french fries gondolatától.

(via HuffingtonPost)

Még több krumpliköret

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek