Mennyi sót kell pontosan adni a tészta főzővizéhez?

Fogadjunk, hogy te is mindig elméred, mennyi sót kell tenned a tészta főzővizébe... Szerencsére van egy tipp, mellyel könnyedén eldöntheted.

Bár a tésztafőzés az egyik legegyszerűbb konyhai műveletek közé tartozik, mégis vannak buktatói. Azt a kérdést már többször körbejártuk, hogy kell-e a főzővízbe olajat tenni vagy meddig érdemes főzni a tésztát, arról kevés szó esik, mennyi sót érdemes a fazékba szórni.

Mennyi sót kell pontosan adni a tészta főzővizéhez?

A tésztafőzés nagymesterei (az olaszok) azt vallják, hogy a víznek olyan sósnak kell lennie, mint a tengernek.

Bár ez nagyon jól hangzik, talán nem túl egyértelmű. A tenger sótartalma 3,5 százalék közül mozog, tehát literenként körülbelül 35 gramm található benne. Ha kicsit jobban átgondolod, akkor ez igencsak sok, hiszen ez körülbelül 2 evőkanálnak felel meg. Szóval lehetséges, hogy nagyon jól hangzik a mondás, inkább ne ez alapján sózzuk meg a vizünket.

Nyilván a tésztafőzésnél kicsit fájdalmas lenne, ha kóstolgatással próbálkoznánk. A legjobb, ha 3-4 literhez egy púpozott evőkanálnyi sót adunk. Ezen kívül még érdemes arra figyelni, hogy megfelelő sót használjunk, lehetőleg tengerit. Fontos továbbá, hogy a forrásban lévő vízbe szórjuk bele, hiszen abban könnyebben feloldódik.

Forrásunk volt.


További okos tippekkel gazdagodhat a tárházad:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Az EVA AIR bemutatja új Premium Economy osztályát a Bécs–Taipei...

2025. november 3-tól az EVA AIR utasai teljesen új élményben részesülhetnek a Bécs–Taipei közvetlen járatokon: a légitársaság Boeing 787-9 repülőgépein debütál az új Premium Economy kabin, amely a kényelmet, a térkínálatot és a modern fedélzeti szolgáltatásokat ötvözi az Economy és a Business osztály közötti tökéletes átmenetként.

Legújabb receptek

Narancsos-mákos muffin

Kevés olyan dolgot tudnánk felsorolni, amelynek az elkészítése egyszerűbb, mint ennek a narancsos-mákos muffinnak. Nem probléma, ha nincs otthon friss narancsunk – tökéletesen ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Ludaskása

Soha nem szerettem a ludaskását. Nem is nagyon szerethettem, anyukám soha sem csinált, távoli rokonoknál kóstolva meg...nem tett rám mély benyomást, na. Ha meg a Márton-napi össznépi ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...