Sárgadinnyét falunk!

Sárgadinnye illatával tölteném meg szívem szerint az egész nyarat – minden ruhám, a kozmetikumok is ettől a gyümölcstől illatoznának!

A sárgadinnyét még azok is szeretik, akik egyébként még nyáron se merészkednek gyümölcsök közelébe: illatos, harsogó színű és nagyon finom – az egyik legegészségesebb és legkedvesebb nyári termésünk.

Szép kerek dinnyéket keressünk, olyat, ami már messziről illatozik a jellegzetes aromától – hűtőben tárolva viszont számítsunk rá, hogy az egész frizsider átveszi majd az illatot, így ha ezt nem szeretnénk, idejében fedjük le valamivel a többi élelmiszert.

Ha a dinnye a száránál puha, akkor jó úton járunk a mézédes termés irányába. Ősidők óta termesztik, eleinte csak Afrikában, aztán a gyarmatosítással az egész világban elterjedt gyümölcs lett.

A sárgadinnyét leginkább önmagában, minden cicoma nélkül fogyasztjuk, esetleg felkockázva gyümölcslevesbe, salátába aprítjuk, de valljuk be, az egyik legjobb dolog a hűtőből jéghidegen előkapni és szeletenként elfalatozni egy jó háromkilós dinnyét kettesben. Alkoholos felhasználása is ismert, vodkával szokták megspékelni, akárcsak a görögdinnyét – isteni nyári koktél! B1-, B2-, C-vitaminokból bőven találunk egy tízdekányi dinnyében is, kalóriából viszont mindösszesen negyvenet viszünk be ekkora mennyiséggel a szervezetünkbe, rosttartalma kiemelkedő, mely így nagyban segíti az emésztést.

Még több recept sárgadinnyéhez >>

Magas víztartalma az egyik legjobb nyári szomjoltóvá teszi, nem véletlenül kívánjuk meg a legnagyobb forróságban. Külön jó hír fogyókúrázóknak, hogy könnyen jól lehet vele lakni. Cukorbetegek viszont figyeljenek a habzsolásra, mert magas a szénhidráttartalma. Ha kipróbáljuk a házi fagyikészítést, akkor elsősorban a sorbet-val járunk jól, de főételek is kanyaríthatók sárgadinnyével, leginkább a szárnyasok kedvelt kísérője.

Az Itt a szezon! korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek