Sárgadinnyét falunk!

Sárgadinnye illatával tölteném meg szívem szerint az egész nyarat – minden ruhám, a kozmetikumok is ettől a gyümölcstől illatoznának!

A sárgadinnyét még azok is szeretik, akik egyébként még nyáron se merészkednek gyümölcsök közelébe: illatos, harsogó színű és nagyon finom – az egyik legegészségesebb és legkedvesebb nyári termésünk.

Szép kerek dinnyéket keressünk, olyat, ami már messziről illatozik a jellegzetes aromától – hűtőben tárolva viszont számítsunk rá, hogy az egész frizsider átveszi majd az illatot, így ha ezt nem szeretnénk, idejében fedjük le valamivel a többi élelmiszert.

Ha a dinnye a száránál puha, akkor jó úton járunk a mézédes termés irányába. Ősidők óta termesztik, eleinte csak Afrikában, aztán a gyarmatosítással az egész világban elterjedt gyümölcs lett.

A sárgadinnyét leginkább önmagában, minden cicoma nélkül fogyasztjuk, esetleg felkockázva gyümölcslevesbe, salátába aprítjuk, de valljuk be, az egyik legjobb dolog a hűtőből jéghidegen előkapni és szeletenként elfalatozni egy jó háromkilós dinnyét kettesben. Alkoholos felhasználása is ismert, vodkával szokták megspékelni, akárcsak a görögdinnyét – isteni nyári koktél! B1-, B2-, C-vitaminokból bőven találunk egy tízdekányi dinnyében is, kalóriából viszont mindösszesen negyvenet viszünk be ekkora mennyiséggel a szervezetünkbe, rosttartalma kiemelkedő, mely így nagyban segíti az emésztést.

Még több recept sárgadinnyéhez >>

Magas víztartalma az egyik legjobb nyári szomjoltóvá teszi, nem véletlenül kívánjuk meg a legnagyobb forróságban. Külön jó hír fogyókúrázóknak, hogy könnyen jól lehet vele lakni. Cukorbetegek viszont figyeljenek a habzsolásra, mert magas a szénhidráttartalma. Ha kipróbáljuk a házi fagyikészítést, akkor elsősorban a sorbet-val járunk jól, de főételek is kanyaríthatók sárgadinnyével, leginkább a szárnyasok kedvelt kísérője.

Az Itt a szezon! korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 süti 30 perc alatt, aminek örülhetnek kicsik, nagyok

Nem minden 30 perces süti receptje mond igazat: gyakran megbújik a leírásban az eltitkolt várakozási vagy hűtési idő, esetleg valami egyéb pluszmunkás galádság. A most következő édességek azonban nem hazudnak: tényleg mindegyik villámgyors!