Nem minden rost egyformán egészséges

Azt már mindenki tudja, hogy létfontosságú az elegendő élelmi rost bevitele – de az, hogy pontosan melyik típusa a hasznos, egyénenként eltérhet, figyelmeztet egy új tanulmány.

Egyénenként különböző lehet, hogy mennyi élelmi rost fogyasztása egészséges, ráadásul előfordulhat, hogy a rosttípusok között is van különbség, azaz nem mindenkinek ugyanaz lesz a megfelelő – derül ki egy, a Cell Host & Microbe szakfolyóiratban megjelent tanulmányból.

Eredményeink azt mutatják, hogy az egyes rostok fiziológiai, mikrobiális és molekuláris hatásai jelentősen eltérnek egymástól

– idézi a sajtóközlemény Michael Snydert, a tanulmány vezető szerzőjét, a Stanford School of Medicine genetikusát.

Nem minden rost egyformán egészséges

A rostban gazdag étrend csökkenti a szívinfarktus, a stroke és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát – ezt már régóta tudjuk. A sok rost csökkenti a koleszterinszintet, és elősegíti az egészségesebb lipidprofilt az egyébként jellemzően nyugati, azaz még a kevésbé egészséges étrendet követők számára is. Az élelmi rostok olyan szénhidrátok, amelyeket a bélmikrobák szelektíven dolgoznak fel, de ezen kívül az ember számára emészthetetlenek. A mikrobiomra, illetve az emberi biokémiára és fiziológiára gyakorolt hatásuk megértése kritikus fontosságú az élelmi rost-kiegészítések hatékony felhasználásához.

Kémiai szempontból a szálak hosszukban, elágazódásukban, oldhatóságukban, töltésükben és egyéb tulajdonságaikban változatosak. Ez azt jelenti, hogy nem mindegyik ugyanannyira hatékony az egészségmegőrzésben, ráadásul személyenként változó lehet, hogy kinek melyik a legmegfelelőbb. Snyder és kollégái most azt vizsgálták, hogy ugyanazok a rostkomponensek milyen hatással vannak egy csapat kutatási alanyra. Konkrétan az étrend-kiegészítés élettani hatásait vizsgálták két közös és szerkezetileg eltérő oldható rosttal: az arabinoxilánnal (AX), amely a teljes kiőrlésű gabonákban gyakori, és a hosszú láncú inulinnal (LCI), amely a hagymában, cikóriagyökérben és csicsókában fordul elő.

A résztvevők az első héten napi 10 gramm rostot, a második héten 20 grammot, a harmadik héten pedig napi 30 grammot fogyasztottak. Az eredmények rost- és gyakran dózisfüggő mikrobiális és szisztémás válaszokat tártak fel.

Az egyéni egészségügyi válaszok eltérők voltak, volt, akinek javult a koleszterinszintje az egyik fajta rosttól, a másiknál nem volt változás.

Az eredmények azt mutatják, hogy érdemes ebben az irányban is vizsgálódni, és különbséget tenni a különböző rostok között élettani hatásokban.

Forrásunk volt.


Még több a rostokról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...