Nem minden rost egyformán egészséges

Azt már mindenki tudja, hogy létfontosságú az elegendő élelmi rost bevitele – de az, hogy pontosan melyik típusa a hasznos, egyénenként eltérhet, figyelmeztet egy új tanulmány.

Egyénenként különböző lehet, hogy mennyi élelmi rost fogyasztása egészséges, ráadásul előfordulhat, hogy a rosttípusok között is van különbség, azaz nem mindenkinek ugyanaz lesz a megfelelő – derül ki egy, a Cell Host & Microbe szakfolyóiratban megjelent tanulmányból.

Eredményeink azt mutatják, hogy az egyes rostok fiziológiai, mikrobiális és molekuláris hatásai jelentősen eltérnek egymástól

– idézi a sajtóközlemény Michael Snydert, a tanulmány vezető szerzőjét, a Stanford School of Medicine genetikusát.

Nem minden rost egyformán egészséges

A rostban gazdag étrend csökkenti a szívinfarktus, a stroke és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát – ezt már régóta tudjuk. A sok rost csökkenti a koleszterinszintet, és elősegíti az egészségesebb lipidprofilt az egyébként jellemzően nyugati, azaz még a kevésbé egészséges étrendet követők számára is. Az élelmi rostok olyan szénhidrátok, amelyeket a bélmikrobák szelektíven dolgoznak fel, de ezen kívül az ember számára emészthetetlenek. A mikrobiomra, illetve az emberi biokémiára és fiziológiára gyakorolt hatásuk megértése kritikus fontosságú az élelmi rost-kiegészítések hatékony felhasználásához.

Kémiai szempontból a szálak hosszukban, elágazódásukban, oldhatóságukban, töltésükben és egyéb tulajdonságaikban változatosak. Ez azt jelenti, hogy nem mindegyik ugyanannyira hatékony az egészségmegőrzésben, ráadásul személyenként változó lehet, hogy kinek melyik a legmegfelelőbb. Snyder és kollégái most azt vizsgálták, hogy ugyanazok a rostkomponensek milyen hatással vannak egy csapat kutatási alanyra. Konkrétan az étrend-kiegészítés élettani hatásait vizsgálták két közös és szerkezetileg eltérő oldható rosttal: az arabinoxilánnal (AX), amely a teljes kiőrlésű gabonákban gyakori, és a hosszú láncú inulinnal (LCI), amely a hagymában, cikóriagyökérben és csicsókában fordul elő.

Köleslepény

Valamelyik reggel a édesapám a konyhában egy egészen borzasztó színű és állagú, meghatározhatatlan ételszerűséget kanalazott nagy serényen. Te mit csinálsz?-kérdeztem. Lúgosítok! - ...

Teljes kiőrlésű hamburgerbuci

Marhahús-elvonási tüneteim voltak, és a hamburger mellett tettem le a képzeletbeli voksomat. Bolti zsemle nem játszott, tele van tartósítószerrel, térfogatnövelővel, fehérliszttel, stb., ...

A résztvevők az első héten napi 10 gramm rostot, a második héten 20 grammot, a harmadik héten pedig napi 30 grammot fogyasztottak. Az eredmények rost- és gyakran dózisfüggő mikrobiális és szisztémás válaszokat tártak fel.

Az egyéni egészségügyi válaszok eltérők voltak, volt, akinek javult a koleszterinszintje az egyik fajta rosttól, a másiknál nem volt változás.

Az eredmények azt mutatják, hogy érdemes ebben az irányban is vizsgálódni, és különbséget tenni a különböző rostok között élettani hatásokban.

Forrásunk volt.


Még több a rostokról:

Legújabb receptek

Fenyőrügyes krumpli

Egy sütőben fenyőtű ágyon sült krumpli receptből ihletődtem, de mivel elég friss rügyet szedtem ezért gondoltam nyersen szeretném enni, így született meg ez a recept. ...

Gerslirizottó gombával

Már nagyon ki akartam próbálni a gerslit, volt itthon egy jó nagy adag füstölt-húslé, maradék pár szem gomba, pár levél bébispenót. Nagyon jól sikerült ebéd lett belőle.

Epres mille-feuille házilag

A klasszikus francia mille-feuille több réteg ropogós tésztából, lágy vaníliakrémből és friss gyümölcsből áll, elsőre pedig egy végtelenül bonyolult, pepecselős és precíz ...

Címlapról ajánljuk

Így lesz egészségesebb és finomabb a bodzaszörp

A tavasz egyik legvártabb eseménye a bodzavirágzás. Érdemes jól megszedni a kosarunkat, és mihamarabb fel is dolgozni a virágokat, például friss bodzaszörp formájában. Mai Napi Tippünk olyan csavart hoz, amivel egészségesebbé és finomabbá tehetjük a bodzaszörpöt!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...