Ezek a legjobb rizsitalok – 22 terméket vizsgáltak meg

Manapság már megannyi különböző növényi tej közül választhatunk a boltokban, és nem csak a személyes preferenciák miatt nehéz a döntés. Azon túl, hogy valaki a rizst jobban szereti, mint a mandulát, érdemes figyelembe venni a termék összetevőit, ökológiai lábnyomát és tápanyagtartalmát, valamint tájékozódni az esetleges szennyeződésekről. A Tudatos Vásárlók Egyesületének terméktesztje ez utóbbira ad lehetőséget.

A növényi tejek közül hazánkban a rizsitalok örvendenek a legnagyobb népszerűségnek. Ennek következményeként szinte már minden drogéria, biobolt és nagyobb üzletlánc forgalomba hozott egy-egy sajátmárkás terméket, amelyek felkerültek a polcokra a már bejáratott, ismertebb márkák mellé. Így a vásárlók számára nehezebbé válhatott a tájékozódás az italokkal kapcsolatban. Ebben a kérdésben nyújt segítséget a Tudatos Vásárlók Egyesületének rizsitaltesztje, amelynek keretében 17 márka 22 termékét vizsgálták meg laboratóriumi körülmények között. Az eredmények tanulságosak.

Ezek a legjobb rizsitalok – 22 terméket vizsgáltak meg

Van, aki etikai-állatvédelmi okokból dönt úgy, hogy növényi „tejet” fogyaszt inkább, míg van, aki egészségügyi okokból kifolyólag. Míg másoknak egyszerűen csak ízlik. A növényi italok széles választékából a Tudatos Vásárlók Egyesülete most az egyik legnépszerűbb fajtát vizsgálta meg közelebbről: a rizsitalt. A termékek nehézfém-, mikotoxin- és növényvédőszer-maradvány tartalmára voltak kíváncsiak, mert gyakran felmerülő téma, hogy ezek az italok tartalmazhatnak ilyesmit. 17 márka 22, magyar piacon elérhető rizsitalát tesztelték laboratóriumban. Találtak-e olyat, amit jobb, ha nem fogyasztunk? A teszteredményekből kiderült.

A növényi italok egyre népszerűbb helyettesítői a tejtermékeknek. Bár nagyon változóan teljesítenek a környezeti hatások tekintetében, még azok is, amelyek a legtöbb földet igénylik, és a legtöbb vizet fogyasztják, legalább ugyanolyan jól teljesítenek, vagy inkább jobbak, mint a tejtermékek – állítja Priera Panescu, a Good Food Institute (GFI) munkatársa.

A növényi italok kétségtelenül környezetbarátabb választásnak bizonyulnak

– mondja.

A rizsitalok gazdagok niacinban, B6-vitaminban, magnéziumban, vasban és rézben. A sok hasznos összetevő mellett kíváncsiak voltak a tesztelők, hogy találnak-e nehézfém-, mikotoxin- és növényvédőszer-maradványokat a termékekben. Mivel a rizs szempontjából a legkockázatosabb a nehézfémek közül a szervetlen arzén, de az Ázsiából importált rizsek közül sok tartalmaz kadmiumot is, ami leginkább a műtrágyából kerül a rizsekbe. Érdekes egyébként, hogy a nehézfém nagy része a rizs héjában gyűlik össze. Vagyis esetében más értelmet nyer a „Héjában van a vitamin”. így a rizs az a gabona, amit kivételesen érdemesebb lehet hántoltan fogyasztani – a barna rizs helyett tehát a fehéret. De vajon mi jut át a káros anyagokból a sokak által kedvelt rizsitalokba? Az eredménytáblázat önmagáért beszél:

Nehézfém-tartalom:

Az eredmények szerint mind a 22 rizsital arzén-, nikkel– és ólomtartalma az élelmiszerekre (alapanyagokra és/vagy a kész termékre) vonatkozó Európai Uniós határértékek alatt van, azaz biztonsággal fogyasztható.

A rizsitalok gazdagok niacinban, B6-vitaminban, magnéziumban, vasban és rézben

Mikotoxinok:

Akkreditált laboratóriumban vizsgálták 12 különböző mikotoxin kimutathatóságát a rizsitalokból. A jó hír ezzel kapcsolatban is az, hogy egyik termékben sem volt kimutatható egyik káros vegyület sem, vagyis az élelmiszerekre vonatkozó Európai Uniós határértékeknek megfelelnek.

Peszticidek:

A 22 vizsgált termék közül 21 esetben nem volt kimutatható egyetlen peszticid sem az 566-ból. A Natrue rizsitalban ugyan két peszticid mérhető mennyiségben volt megtalálható, azonban a hivatalos határértékek tükrében aggodalomra ezek az mértékek sem adnak okot.

Jó, jó, de mit vegyünk le a polcról?

Ez lett a Tudatos Vásárlók Egyesületének eddigi legunalmasabb tesztje az eredmények változatosságát tekintve, ami egyúttal a lehető legjobb hír! Ugyanis bátran állíthatjuk. hogy a rizsitalok esetében, nem kell tartanunk veszélyes maradvány anyagoktól. Legalább is a tesztelt termékek esetében biztosan nem. Bátran nyúlhatunk tehát utánuk a boltok polcain!

Ami mégis szöget üthet a fejünkben, az az, hogy a teszteredmények ismeretében miért  is fizetnénk az egyik termékért háromszor annyit, mint a másikért...

A tesztelt termékek 1 literre vonatkozó átlagáraimban ugyanis nagy volt a szórás, 500-1400 Ft között mozgott a tesztelés idején. Persze ott az ízvilág, és a bio minősítés, ami megérhet többet, de meglepő módon több bio termék is olcsóbbnak bizonyult, mint más felkapott, nem bio termékek. Így tulajdonképpen nem is egy, hanem rögtön két tévhit is megdőlt. Egyrészt, nem kell tartanunk a rizsitalok károsanyag-tartalmától, másrészt egy bio termék nem drágább, mint egy nem bio. Sőt.

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?