Retro majális – Ezeket ettük a búcsúban régen

Emlékszel még a törökmézre és a bocskorszíjra? Május 1. anno nemcsak a munka dicső ünnepe volt, hanem a majálisok és vurstlik időszaka is.

Szóval Majális... emlékszel? Ezekkel az édességekkel romboltuk a tejfogainkat anno! Volt, amit vásárfiának vettünk, de amire hazaértünk, már csak az üres zacskót tudtuk felmutatni, és volt, amit rögtön, helyben elpusztítottunk. Neked melyik volt a kedvenc édességed a vurstliban?

Törökméz

A törökmézet már messziről felismertük, és nem telt el úgy búcsú vagy május 1-je, hogy ne ettünk volna legalább egy darabkát belőle. A jellegzetes sárga és rettentő kemény édesség Karinthyt is foglalkoztatta, aki így definiálta a fura cukorfélét:

„Nyúlós, fehér gummianyag, amiben apró, bizonytalan tárgyak vannak. Lapáttal darabolja le a cukrosbódés.”

A törökméz cukorból és szódabikarbónából készült, ragadt, mint a szurok, a tejfogainkat sem kímélte, de mi mégis örömmel küzdöttünk vele.

Medvecukor/Bocskorszíj

A bocskorszíj ánizsos íze mindig is megosztó volt a gyerekek körében, de a szokatlan ízekért rajongók örök kedvencének több évtizedes sikerszériája még ma is tart. A fekete, gumiszerű édességet már felmenőink is csócsálták, vagy azért, mert imádták, vagy azért, hogy megszeressék. A vidám, színes, kemény cukroktól, az omlós karamellától elütő bocskorszíj kontrasztos megjelenése garantálta, hogy mindenki felfigyelt rá a cukorkás standnál, és a legtöbben nem tudtuk megállni, hogy legalább egy kicsit ne együnk belőle.

Vattacukor

A látványkonyhák ősének is nevezhetnénk a vattacukor készítését. Gyerekként csodálattal figyeltük ezt a szemünk előtt megszülető habos, színes-szagos édességet, ami leginkább az égen úszó felhőkre emlékeztetett bennünket. A rózsaszín, fehér és kék színekben pompázó cukorféleség is a ragadós édességek táborát erősítette, de gyerekként senkit nem érdekelt, ha még a feje búbja is ragadt a cukortól: amíg a vattacukor nagyobb volt a fejünknél, nagy baj nem történhetett.

Mézeskalács

Régen a majálisokon a fiatalok tükrös mézeskalácsszívre, a kislányok babás, a fiúk pedig huszáros mézeskalácsra vágytak. A celofánba csomagolt szép színes mézeskalácsokat akár szerelmi vallomásnak is tekinthettünk, ha a fiúktól szív formájút kaptunk - a hajhúzogatásnál mindenképpen kifinomultabb udvarlási gesztus volt, az biztos. Ezeket a mézeskalácsokat nem ettük meg, főleg, hogy nem is étkezési célt szolgáltak: nagy becsben tartottuk őket, és egészen addig őriztük a vitrines szekrényben, amíg szét nem morzsolódtak.

És ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...