Próbáld ki dédanyáink lakberendezési tippjeit - itt az ősi magyar feng shui

Fedezd fel a magyar kultúra évezredes térrendezési hagyományait, és éleszd újra a régi hagyományokat a lakásodban!

A harmóniát és boldogságot ígérő térrendezési praktikákat már dédszüleink felmenői is alkalmazták, vagyis a nádfedeles házak berendezése már akkor sem csak bútorok egymás mellé tologatásából állt.

Éleszd fel a régi hagyományokat!

Lakásbelső az 1910-es évekből

Boldogság, bőség egészség? Szerető férj és mesés gazdagság? Az idők során sok minden változott, de már dédanyáink is ugyanarra vágytak, amire mi. Mi, nők egyfajta belső indíttatásból igyekszünk harmóniát teremteni a lakásban, és a díszek, függönyök, szőnyegek összehangolásán túl a legtöbben már minimum egyszer kipróbáltuk a feng shui egy-két tanácsát is, de egy lényeges dolgot nem vettünk figyelembe: mivel minden nép gondolkodása, hagyománya, életmódbéli szokása más, így a térrendezés szabályai is eltérők.

Amíg például a sárkány a keleti kultúrában szerencsét jelent, nekünk, magyaroknak a veszélyt jelentő, legyőzendő szörnyet testesíti meg.

Ezért, ha neked sem áramlott a lakásban a chi, próbáld ki ezeket az ősi magyar lakberendezési tippeket!

Kelet - az ébredés, megújulás szimbóluma

Régen, a házak bejárati ajtaja díszes, hívogató és rendszerint alacsony volt, hogy a vendég meghajoljon a belépéskor. A bejárat jellemzően kelet felé nézett, a kapukon pedig a házat védelmező kígyó tekergőzött. Mivel kelethez a fehér ló kapcsolódott, ahogy a magyar nép eredettörténetéhez is, a bejárat fölé gyakran védelmet adó lópatkót akasztottak, amire ráírták a család nevét.

Még ha a bejáratunk tájolásán nem is tudunk változtatni, de ha kopott, régi vagy foltos az ajtónk, akkor tisztítsuk meg, ha szükséges, fessük le, és terítsünk le egy új lábtörlőt elé. Ha a bejárat nem keletre néz, akkor a lakás keleti oldalára fehér lovat vagy kelet felé néző ablakot, felkelő napot ábrázoló képet érdemes akasztani, a keleti falakon pedig fehér és arany színű tárgyakat helyezzünk el.

Házi áldás az előszobában

A házi áldás a magyar kultúrában a legegyetemesebb jókívánság, így kitüntetett helye volt mindig. A bejáratot követően, rögtön az előszobában helyezzük el a házi áldást, így aki belép a lakásba, óhatatlanul elolvassa a sorokat. Az áldás sorai jó érzéssel tölthetik el a vendéget, amely energiák nemcsak az érkezőre, hanem általa a lakás energetikájára is jó hatással lehetnek.

A ház lelke az, ahol a tűz ég

Cserépkályha az 1930-as évekből

A ház a test szimbóluma, a benne elhelyezkedő kemence, amiben a tűz ég, pedig a léleké. Mivel nálunk, magyaroknál a lélek helye a szív, így a ház központi része, az otthon szíve-lelke volt az, ahol a tűz is égett. Éppen ezért a ház egyik legfontosabb energetikai területe az otthonok középpontjának számító konyha volt. Így érthető az is, hogy a tűzre régen nem szabadott szemetet dobni, ugyanis a családi tűzhely szimbolizálta a család életét és vérvonalát is. Dédnagyanyáink idejében a ház központi részén helyezkedett el a konyha, itt égett a tűz a búbos kemencében vagy a kályhában, itt gyűlt össze legszívesebben az egész család. A háztűznézőbe menés is innen ered – ha kialudt a tűz, ha rendezetlen volt a tűzhely, az nem volt jó jel.

Receptajánló:

Figyelj arra, hogy a lakásod ezen területe világos és tágas legyen, és ha az otthonod ezen pontján meggyújtasz egy gyertyát, miközben vacsorázik a család, vagy így pihensz, a tűz energiájának köszönhetően harmonikusabban fogod magad érezni. Itt a helye az éltető, élénk színeknek, a szív és kör alakú tárgyaknak, díszeknek, valamint családi fotóknak is.

Ősi magyar szimbólumrendszer

Amíg a keleti lakberendezés az ellentétek kiegyenlítésére - a jin-yangra - épít, addig a magyar hagyományok a férfi (Kelet-Dél) és női (Nyugat-Észak) energiáinak egyensúlya mellett az Atyaisten-Anyaisten-Fiúisten hármas egységére is, vagyis a teremtő-befogadó teremtmény szimbolikájára. Emlékeztetnek arra minket a földi létben, hogy honnan jöttünk, és összekötnek magasabb énünkkel. Ezek a szimbólumok megjelennek a konyhai kerámiákon, a hímzett terítőkön és az ablakok kereszt alakú osztásán is. Ha örököltél régi, magyar motívumos dísztárgyakat, tedd ki őket a lakásban!

Vidéki konyha festett kerámiaedényekkel az 1940-es évekből

Délre néző nappali, az erő színtere

A nappali és a dolgozószoba az otthon férfi része, azaz az életerő és az energia helye. A magyar térrendezési hagyományok szerint a dolgozószoba déli tájolása a legideálisabb. A napot szimbolizáló piros színek helye ez: jó döntés, ha a déli falakra tulipánt ábrázoló képet teszel ki, ami az áldás, termékenység jelképe.

Impozáns nappali az 1900-as évekből

Természethez közeli anyagok

Azért, hogy a természet ősi energiái az otthonodba is bekerülhessenek, használj minél több természetes anyagot. A fa, a kő, a pamut mind olyan elemek, amik közelebb hozzák a természetet, a díszítésnél pedig használj élő növényeket és saját magad készítette asztalterítőket, párnahuzatokat, ahogy őseink is tették.

Nyugat, a biztonság helye

A hálószobádat lehetőség szerint nyugati irányban alakítsd ki, így érvényesül a megnyugvás és a biztonság energiája. A nyugati energiák a magyar térrendezés hagyományai szerint összetartanak, megnyugvást hoznak. Ebbe a helyiségbe napnyugtát ábrázoló kép, a narancssárga szín, és a sárgarézből készült díszek, tárgyak kerüljenek. Próbáld ki, hogy az ágyad mellé réz és narancssárga színű díszeket teszel, de arra figyelj, hogy ne zsúfold túl a teret, máskülönben nem lesz nyugodt az álmod.

Észak, a Hold tere

Fürdőszoba, a női energiák jelképe, 60-as évek

A vizet, az érzelmeket, a női minőséget, a befelé fordulást az északi oldalra helyezik a magyar lakberendezési hagyományok. Az Észak jelképezi a Holdat, azaz a nőt, így a vizesblokk, azaz a fürdőszoba legideálisabb helye a lakás északi része. A lakásunk északi részét akváriummal, csobogókkal, kékkel, zölddel, fekete és ezüst színekkel is harmonikussá tehetjük.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek