Régi idők karácsonya

Tudjátok, mióta szokás a karácsonyfaállítás, mi került régen az ünnepi asztalra, és miért törölgették a lányok karácsonykor almával az arcukat?

A karácsony mindig is a legfontosabb keresztény ünnepnek számított, s emiatt rengeteg népszokás, hiedelem kapcsolódott hozzá a hagyományos paraszti társadalmakban. Ezek közül néhány, mint a faállítás, a gyermekek megajándékozása, az éneklés ma is megvan, még ha nagyot változtak is az évek során.

A karácsonyi böjt

Hagyományosan december 24-én böjtöt tartottak az emberek, csupán kenyeret, sót és vizet fogyasztottak egészen vacsoráig, ami növényi eredetű ételekből állt. A fokhagyma, alma és dió elmaradhatatlan kelléke volt a karácsonyi asztalnak, csak úgy, mint az ostya és a méz. Ezekből a család minden tagjának kellett fogyasztani. Káposztaleves vagy töltött káposzta is került az asztalra, valamint hüvelyesekből készült ételek, mákos guba vagy tészta, esetleg túrósbatyu. A szigorúan vett böjtben halat nem fogyasztottak, de az idők során ez is enyhült, így válhatott hagyományos karácsonyi fogássá a hal. Szenteste, az éjféli mise után az asztalt újraterítették, és következhetett a húsos vacsora, elsősorban disznótoros ételekkel.

Hiedelmek, népszokások

A karácsonyi asztal körül mindennek megvolt a maga helye és jelentősége. Ahogy írtam, az abroszt lecserélték az éjféli mise után, a böjtben, 24-én használt terítőnek ugyanis különös, szerencsét és bő termést hozó hatalmat tulajdonítottak, ezért év közben nem is használták.
25-én tilos volt mindenféle munka, sok helyütt még a szemetet, hamut sem vitték ki aznap a házból, a koszos tányérokat is másnapra hagyták. A háziasszonynak nem szabadott fölállnia az asztaltól étkezés közben, nehogy elvigye a jelenlévők szerencséjét. Ugyan ezen okból karácsony idejére a kölcsönadott szerszámokat, egyebeket mindenki visszakérte/adta, ha ideiglenesen is.
A karácsonyi asztal alá sok helyütt szalmát szórtak, vetőmagokat tettek, hogy ezzel biztosítsák az egészséget és a bő termést a következő évre. Az asztalra a kenyeret, kalácsot általában egészben helyezték el, szintén a bő termés reményében.

Alma

Az almának fontos jelentősége volt karácsonykor. A tálakba, vödrökbe, poharakba, de még az állatok itatójába is helyeztek egyet ilyenkor a vízbe. Az alma egyrészt fontos keresztény szimbólum, a Kisded jelképe, épp úgy, mint a dió, ami szintén nagy jelentőséggel bírt a paraszti társadalmak karácsonyán. Sokáig pont e kettő étel, az alma és a dió volt a gyermekek ajándéka karácsonykor.
Másrészt viszont az alma az összetartozás jelképe is. Talán sokan ismerik azt a szokást, hogy a karácsonyi asztalnál az almát annyi felé vágják, ahányan körül ülik az asztalt, s mindenki elfogyasztja a maga darabját, hogy a következő években is épp így összejöhessenek majd az ünnepen.

Karácsonyfa

A karácsonyfaállítás viszonylag újkeletű szokás, csupán az 1900-as évek első harmadában terjedt el a magyar területeken, de még ekkor sem volt általánosnak mondható minden családban. Bár előde létezett már a Kárpát-medencében is, sok helyütt például rozmaringágat, vagy bármilyen faágat állítottak, vagy függesztettek fel a házban, s ezekre diót, almát, mézeskalácsot akasztottak. Hagyományosan a karácsonyfa, vagy ekként funkcionáló elődje alatt helyezték el a Luca-búzát, ami ekkora már jó esetben 10 cm-es is lehetett.
A fánál is újabb eleme a karácsonynak az ajándékozás. Csak néhány 10 éve van ennek jelentősége, de szerencsére a legtöbb családban még ma is nagy hangsúlyt kap az a régi hagyomány, miszerint karácsonykor az összetartozásunknak, az együtt töltött ünnepnek örülünk a legjobban.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...