Ezért éri meg tényleg kiadósan reggelizni

Ha fogyni akarsz, nem biztos, hogy segíteni fog, egy friss kutatás szerint viszont az éhségérzet csökkentésében biztosan jól jön, ha a kalóriáid nagy részét reggel viszed be.

Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus - biztosan mindenki hallotta már ezt a jótanácsot, ami ugyan a fogyókúra szempontjából nem állja meg a helyét, de az egészségünk - és az éhségérzetünk - szempontjából sokat segíthet. 

Ezért éri meg tényleg kiadósan reggelizni

Kevésbé leszel éhes napközben

A Cell Metabolism szaklapban megjelent tanulmány szerint a kalóriák metabolizmusát nem befolyásolja az, hogy reggel vagy este eszik az ember a legtöbbet, de a kutatás során azok, akiknél a reggeli volt a nap legnagyobb étkezése, a nap folyamán kevésbé voltak éhesek, mint azok, akik egyenlően osztották el a kalóriáikat egy napon.

Az Aberdeeni Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy maga a tápanyagtartalom befolyásolja-e azt, hogy hogyan hasznosítja a szervezet a bevitt kalóriákat a nap különböző szakaszaiban. Korábban mindezt csak a cirkadián ritmussal kapcsolatban vizsgálták.

A kutatók egészséges, de túlsúlyos alanyokat válogattak be a kutatásba, a 16 férfi és 14 nő előre meghatározott étrendet követett, és az anyagcseréjüket folyamatosan mérték. Minden résztvevőt véletlenszerűen osztottak be arra, hogy négy hétig a reggelijük vagy a vacsorájuk legyen bőségesebb.

Az étrend 30% fehérje, 35% szénhidrát és 35% zsír arányaiból állt. A két csoport egy egyhetes pihenőidőszak után a másik csoport diétáját folytatta. Ily módon minden résztvevő a saját vizsgálati kontrolljaként működött.

A kutatók azt találták, hogy az energiafelhasználás és a teljes fogyás azonos volt a reggeli és az esti terheléses diéták esetében. Az alanyok átlagosan valamivel több mint 3 kilogrammot fogytak a négyhetes időszakok mindegyike alatt.

A kutatás másodlagos végpontjai a szubjektív étvágyszabályozás, a glikémiás kontroll és a testösszetétel voltak. A résztvevők arról számoltak be, hogy kevésbé voltak éhesek azokon a napokon, amikor nagyobb reggelit fogyasztottak, és a nap hátralévő részében jóllakottnak érezték magukat. A szakértők szerint ez sokkal hasznosabb lehet a valós életben, mint abban a kutatási környezetben, amiben ők dolgoztak.

Forrásunk volt.


Még több érdekes tény a reggeliről:

Címlapról ajánljuk

További cikkek