Ezek a legjobb reggelik a korodnak megfelelően

A reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, azonban egyáltalán nem mindegy, mit fogyasztasz. Nézzük életkorra lebontva, mik a legjobb ételek reggelire.

Minden életszakban megvannak azok a tápanyagok, melyeknek szerepelnie kell a tányérodon reggel. Tényleg érdemes odafigyelned arra, hogy reggelire megfelelő ételeket válaszd, hiszen ez alapozza meg az egész napodat. Mutatjuk, mit javasol a dietetikus reggelire a különböző életkorokban.

Ezek a legjobb reggelik a korodnak megfelelően

Kisgyerek (2–6 éves kor)

A dietetikus azt tanácsolja, hogy lehetőleg minél több rostot fogyasszanak a gyerekek. Lehetőleg minél több zöldséget és gyümölcsöt adjunk nekikk, és lehetőleg teljes kiörlésű péksüteményeket is egyenek. Marissa Meshulam dietetikus még egy megoldást javasolt, hogy vonzóbb legyen a reggeli a válogatós gyerekek számára is: a falatkákkal megrakott tányért.

Próbáljuk meg minél vonzóbbá tenni az ételeket úgy, hogy vicces kis figurákat vágunk nekik.

Kisiskolás (6–12 éves kor)

Ebben az életkorban a kalcium és D-vitamin bevitele nagyon fontos a csontok és a fogak megfelelő fejlődéséhez, tehát a kálciumbevitelre is figyelniük kell. A legjobb módja, hogy ezeket pótoljuk, ha például turmixokat készítünk nekik tejből és gyümölcsökből, akár még egy kis zöldséget is bele lehet csempészni.

Tinik (13–17 éves kor)

Nekik leginkább arra kell figyelniük, hogy elegendő tápanyag jusson a szervezetükbe. A legjobb, ha tojást, pirítóst, jó minőségű felvágottat, zöldséget fogyasztanak reggelire.

A vas különösen fontos a lányoknál, mivel a pubertásba lépve a menstruáció elkezdése még nagyobb terhet ró a szervezetre. A fehérje pedig az izmok növekedése miatt lényeges

– magyarázta a dietetikus.

Fiatal felnőttek (18–30 éves kor)

A dietetikus azt mondja, ebben a korban arra kell figyelni, hogy ne maradjon el a reggeli. Ezen felül pedig még azt is, hogy lehetőleg teljes kiőrlésű kenyér friss zöldséggel, vagy görög joghurt gyümölcsökkel, esetleg burrito kerüljön reggel a tányérokra.

Középkorúság (40–60 éves kor között)

Itt újra előfordulhat, hogy nem fogyasztanak elég rostot az emberek. A kutatások szerint a fejlett világ országaiban élő nők és férfiak 90 százaléka túl kevés rostot visz be a szervezetébe. Ennek a korosztálynak is érdemes teljes értékű gabonákat, gyümölcsöt és zöldséget tenni a tányérjára.

Időskor (60 év felett)

Nemcsak a testépítőknek kell sok fehérjét fogyasztani, hanem 60 év felett mindenkinek, mivel ebben a korban már felgyorsul az izmok leépülése. A szakértő szerint ilyenkor kötelező elemnek kell lennie a tojásnak a tányéron.

Forrásunk volt.


Az egészség a legfontosabb, olvasd el ezeket is:

Címlapról ajánljuk

További cikkek