Így bánj a póréhagymával, ha kihoznád belőle a maximumot

Talán olyan sűrűn nem kerül a konyhánkba póréhagyma, mint vörös társa, mégis, ha épp vettünk egy szép szálat, akkor gondoskodjunk róla, hogy a zöldség a lehető legjobb bánásmódban részesül majd. Például az alábbi módokon.

Izgalmas zöldség a póréhagyma: ízes alapot is adhat, teljesen szétfőzve elrejthetjük ragukban, levesekben, de ha épp arra kerül a sor, a saját lábán is képes megállni, van annyira karakteres zöldség. Persze ezt a karaktert meg kell tanulni előhozni, dédelgetni, tökéletesíteni – az alábbi eljárások és konyhai technikák segíthetnek ebben, bevetésükkel tényleg kihozhatjuk a legtöbbet egy-egy szál póréhagymából.

Így bánj a póréhagymával, ha kihoznád belőle a maximumot

Párold teljesen édesre

Ha türelmesen, szépen pároljuk a pórét, előhívhatjuk belőle a legédesebb hagymás ízeket (a többi fajtához képest mindenképpen ez a leginkább édes), ami bármilyen ételnek jól áll. Vágjuk egyenletesen vékony szeletekre, tegyünk alá kellő mennyiségű zsiradékot (a legjobb valamilyen semleges ízű olaj vagy vaj), enyhén sózzuk meg, majd alacsony lángon, fedő alatt pároljuk 10-15 percig.

Csak arra figyeljünk, hogy rendszeresen keverjük meg a párolódó hagymát, különben leragad, odakap, és keserű lesz.

A kellemesen karamellizált pórét használhatjuk zöldségkrémek és egyéb mártogatósok ízesítésére, de levesek, raguk alapjaként is, illetve húsok, halak mellett is.

Égesd oda

Érdekes módon a tökéletes ellenpólus is jól áll a pórénak, nevesen az erőszakos pirítás és odakapatás. Ha magas lángon pirítjuk vagy sütőben ilyen módon sütjük, a külsején csodásan pirult foltok jelennek majd meg.

Ne ijedjünk meg, ugyan égett a zöldség, de egyrészt nem teljesen, másrészt épp ezt az ízt kell elérnünk ezzel a módszerrel. A mélyen karamellizált hagymát vessük be a fent említett módokon, vagy tálaljuk karakteres sajtokkal (pl. kecskesajt), előétel gyanánt.

Töltsd meg

Van elég hosszú ahhoz a póré, hogy ujjnyi darabokra vágjuk, a belsejét kinyomjuk, majd, mint egy üreges csövet megtöltsük különböző ízes töltelékekkel. A fűszerezett kecskesajtkrém például kiváló választás lehet: miután telenyomtuk vele a pórét (használjunk habzsákot az egyszerűség kedvéért), pirítsuk körbe némi olajon a hengereket – persze a sütőbe is bedobhatjuk őket.

Hasznosítsd a zöldjét is

Csak akkor tudjuk teljes körűen kiaknázni a póréhagyma adottságait, ha nemcsak a zsenge fehér, hanem az egy fokkal rostosabb zöld részeket is felhasználjuk.

Ezek ugyanúgy ehetőek (kivéve a láthatóan elszáradt, fás levélvégek), csak több hőkezelés, párolás kell nekik. További lehetőség, ha blansírozzuk, majd savanyítjuk a zöld levélrészt: egészen vékonyra aprítva gyorsan megpuhul, utána bevethetjük ehető díszítésként, húsételekre, köretekre, tésztákra, salátákra szórva.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tipp és tanács vár itt:

Legújabb receptek

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Spenótos-zöldborsós quiche

A quiche receptje sokakat elrettent, leginkább azért, mert nehéznek mutatja magát. Az alábbi verzió ezt próbálja fellazítani, ugyanis mind a tészta, mind a töltelék összeállítás ...

Címlapról ajánljuk

4+1 tipp grillezéshez a Praktiker szakértőitől

Nem kell tapasztalt profinak lenni, akár kezdőként, kisebb tudással is simán belevághatunk nyári grillpartik szervezésébe. Erről a Praktiker grill workshopján is meggyőződhettünk, ahol Abonyi Péter és Boncz Péter, a Praktiker szakértői adtak hasznos tanácsokat, tippeket, Lázár Chef pedig ínycsiklandó fogásokat készített.

Hirdetés

4 virágzó cserje a nyár második felére, mely bírja a...

Az elmúlt évek viszontagságosan forró nyarai után idén sem lehet kíméletes időjárásra számítani. A hőség nemcsak az embereket és állatokat, hanem a növényeket is megviseli, azonban, ha nem szeretnénk lemondani a virágzó kertről, akkor muszáj úgy megválasztani növényeinket, hogy bírják a meleget. Íme, 4 virágzó cserje a nyár második felére!

Nosalty

További cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...