Íme a legszaftosabb gluténmentes pogácsa, mert mindenkinek kijár a pogiöröm

A legtöbben ismerünk gluténérzékenységgel élőket, ha mi magunk nem is étkezünk mentesen. Szóval idén húsvétkor légy igazán jófej, és várd ezekkel a túrós pogácsákkal a gluténérzékeny vendégeket és locsolókat!

Évről évre egyre többen lesznek érzékenyek különféle alapanyagokra, a globális jelenségre pedig egyelőre a tudósok se találtak egyértelmű magyarázatot. Ami azonban közös a legtöbb mentességre épülő étrendben, hogy minél több mindent készítünk el házilag, annál jobb, hiszen így biztosan tudjuk, mi kerül az ételünkbe. Persze ez a nem mentes étkezésre is igaz, de akkor határozottan, ha valamit szigorúan kerülnünk kell. Épp ezért jól jön, ha vannak jól bevált alapreceptjeink, amikhez bármikor lehet nyúlni - ez a gluténmentes túrós pogácsa pedig pont ilyen!

Na de milyen lisztet használjunk?

Mi a pogácsát most gluténmentes lisztkeverékből készítettük el, mert ez volt kéznél a Nosalty konyhájában, és mert nagyon jól működik. Ennek két fő összetevője a kukoricakeményítő és a rizsliszt. A pogácsát csak rizslisztből is könnyen elkészíthetjük, kizárólag keményítőből viszont inkább ne: a sok keményítőtől jön elő a fűrészporos mellékíz, ami annyi gluténmentes étel szépségfoltja, ráadásul a tészta is nehezen kezelhetővé válik tőle.

Alig 20 perc aktív munkával ilyen mosolygós gluténmentes pogácsákat készíthetünk

Fontos ugyanakkor, hogy a receptben megadott liszt tömege csak irányadó jellegű, hiszen nagyban befolyásolja a felhasználandó mennyiséget a tojás nagysága és a túró víztartalma. Empirikus módon kell hát eldönteni, mikor elegendő a liszt a tésztában:

ha a nyers tésztagolyó már nem ragad oda a tál oldalához, és az ujjainkkal egy darabot lecsippentve tapadásmentesen golyócskát tudunk gyúrni belőle, akkor biztosan jó az állaga.

A pogácsa lelke: a zsiradék aránya

Sima lisztekkel készült sajtos-túrós pogácsáknál remekül működik, ha 2:1 arányban teszünk bele zsiradékot és lisztet, amit aztán még 1-2 tojással lazítunk. A gluténmentes lisztek azonban másképp működnek, így magasabb lisztaránnyal érdemes dolgozni, nagyjából 4:3 a hányados, még mindig a zsiradék javára.

A mi pogácsánkban most a zsiradék nagyobbrészt túróból áll, de azért mellé került még vaj és egy kanálka mascarpone is (helyette használhatunk tejfölt is, ami éppen van bontva). A túró helyett kerülhet a pogácsatésztába krémsajt, juhtúró vagy akár tepertőkrém is, a liszt mennyiségének relativitását azonban itt is fontos kihangsúlyozni.

Fontos: általában minél krémesebb a zsiradék, annál több lisztet kell hozzáadni, de a legjobb minden esetben az, ha az ujjainkra hagyatkozunk.

Ízesítsétek gazdagon a pogácsákat, és kísérletezzetek bátran!

Fűszerezzünk bátran!

A legtöbbször csak a kiszaggatott és lekent pogácsákat szórjuk meg valamilyen fűszerrel, én azonban szeretem, ha a tészta maga is fűszeres, szóval a tejtermékeket és a tojást egyből fűszerekkel együtt kevertem össze. Kömény, majoranna, bazsalikom, kapor, oregánó - a pogácsatésztának bármelyik jól áll.

Érdemes a pogácsa végső ízvilága alapján ízesíteni, így a tepertőnek jól állhat a vöröshagymapor, a juhtúróhoz passzol a fokhagymapor, míg a krémsajt a kaporral alkot remek párost.

A kész pogácsákat sütés után hagyjuk pár percet hűlni, pusztán az égési sérülések elkerülése végett. Azt a régi bölcsességet, miszerint melegen nem szabad enni, úgysem tartja senki, hiszen szabad-e vagy sem, ekkor a legfinomabb a pogácsa.

Mi most kisebb pogikat sütöttünk, de itt is jól látszik, hogy jó szaftos-levegős lett a belsejük

Próbáljátok ki ezeket a gluténmentes finomságokat is:

Három hozzávalós brownie

Ez a mogyorókrémes brownie amellett, hogy mindössze 3 összetevőből áll, alacsony a szénhidrát-tartalma és ketobarát is. Egy tálban összeállítható, és még robotgép sem kell a ...

Répatorta glutén- és tejmentesen

Répatortát a legtöbben húsvétkor készítünk, pedig a év bármely szakában érdemes sütni, hiszen sárgarépa mindig kapható, az ilyen egyszerűen összedobható receptekre pedig szükség ...

Gluténmentes túrós pogácsa - a teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Pulyka Wellington módra

A pulyka Wellington módra egy elegáns és különleges étel, amely a klasszikus Beef Wellington receptjének egy szárnyas húsból készült változata. Lényege, hogy a pulykamellfilét ízletes ...

Ciniminis keksz

Hatalmas rajongói vagyunk a hagyományos csokidarabkás keksznek, de ez a fahéjas-fehércsokis talán még nagyobb kedvencünk lett. A kívül ropogós, belül szaftos fahéjas sütik önmagukban ...

Címlapról ajánljuk

9 kiváló hely országszerte, ahonnan nyugodt szívvel rendelhetsz bejglit

Bejgli nélkül épp úgy elképzelhetetlen a karácsony, mint Last Christmas vagy Igazából szerelem nélkül. Van, ahol generációról generációra öröklődő recept alapján készül az ünnepi sütemény, de szerencsére annak sem kell aggódnia, aki nem tud/akar nekilátni otthon a bejglisütésnek. Mutatunk kilenc opciót, ahonnan bátran rendelhetsz, akár a klasszikus, akár az új ízek rajongója vagy. De van ötletünk annak is, aki speciális étrendet folytat!

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...