Piña colada, csókol a Karib-tenger!

E heti édesünk a távoli, egzotikus San Juanból származik. 1978 óta Puerto Rico hivatalos itala, még dalt is írtak az isteni ananászos-kókuszos rumcsodáról. Egyszerűen vérforraló!

A születés legendája

A kókuszos-ananászos-rumos megváltás több forrás szerint is 1954. augusztus 16-án érkezett el először planétánkra. A szín Puerto Rico (a Gazdag Kikötő) fővárosa, San Juan, ott is a Caribe Hilton Beachcomber bárja. Itt tett-vett a pult mögött Ramón Marrero, aki állítólag a hotel felkérésére készítette el signature drinkként, azaz sk italként az első piña coladát. Vagy másképp: Ramón korábban már adogatott welcome drinkként krémes kókuszszirupot és rumot kókuszdióban felszolgálva, Coco loco néven, de a kókuszellátás a kizsákmányolt Puerto Ricó-i agrárproletárok sztrájkja miatt akadozott. Nem úgy mixerünk fejében a fogaskerekek: volt viszont egy csomó ananásza, lecsapta a tetejüket, kiszedte a belüket és máris kész volt az új pohár, valamint az új ital prototípusa, hiszen a kókusz és az ananász íze összekeveredett.

Az sem jött persze rosszul, hogy bizonyos Ramón Lopez – mit ad isten! – éppen az 1954-es, számunkra az elvesztett vb-döntő miatt oly fájdalmas évben fejlesztette ki a Puerto Ricó-i egyetemen a folyékony kókuszkrémet. Ez a Coco Lopez, amelyből azóta Bloody Mary ízesítésű is készül. El tudja képzelni?

Így találkozott a két Ramón zsenialitása, ami ékes példája annak, hogy a nagy felfedezések a kutatás-fejlesztés és a véletlenek egybeesésének szerelemgyerekei. Mi pedig e szerelem haszonélvezői vagyunk a világ édesszájú felével együtt, akik körében 1978 óta lett robbanásszerűen népszerű a Piña colada, miután hazája hivatalos nemzeti itala lett és bizonyos Rupert Holmes berobbant a popiparba „Escape” című dalával, amit leginkább a „Piña colada dal”-ként ismer a világ.

Félreértés ne essék, néven vihogni ne tessék!

A piña azt jelenti spanyolul, hogy... ananász. A colada jelentése pedig szűrt. Szűrt ananászlevet amúgy már jóval korábban is ittak Kubában, és az ananászkoktél-kombót is fogyasztották az 1930-as években, csak rum nélkül. A sokak számára egzotikusnak tűnő kalapos n betű, az ñ kiejtése „ny”. Az ñ a spanyol írás és ñelv jelképe, és a piña mellett olyan csodálatos szavakban szerepel, mint a ñoqui (nokedli), a ñoño (együgyű) és a ñandú (nandu). Mivel a hullám (tilde) jóval kevesebb tintát fogyaszt, mint az „y”, talán használhatnánk mi is... Várhatnánk, hogy legyen már ñár, nem ñafognánk, és a macskák is kedvükre ñávoghatnának. Meññei lenne, csak egy kis ñitottság kellene hozzá.

Hozzávalók (az International Bartenders Association szerint)

Elkészítés

A hozzávalókat tört jéggel jól rázzuk össze egy shakerben és töltsük kihűtött talpas (boros vagy kelyhet formázó), esetleg vastag falú old fashioned pohárba, majd díszítsük ananászcikkel. Amennyiben ennél is jobban menőzni akarunk, fogjuk az ananászunkat, csapjuk le a kobakját, tegyük félre, kaparjuk ki a belsejét, de ne üssünk lukat a falán, mert amikor ebbe öntjük majd a koktélt, nem jó, ha kifolyik. Ha tényleg nem dobtuk ki a tetejét, akár még fedőnek is használhatjuk. Vastag szívószál mindkét változathoz dukál.

Tudtad? Az ananász amúgy remek zsírégető, és jót tesz a férfi nemzőerőnek is, míg a kókusz szinte az összes alapvető aminosavat tartalmazza. A rum meg finom, és persze fertőtlenít.

Változatok piñára és coladára

  • Eltérő arányok: ízlés szerint variálhatjuk, amíg mindhárom alapelem benne van, addig a Piña colada Piña colada marad.
  • Fehér rum helyett barna rum: még édesebb, mélyebb, hosszabban tartó érzés.
  • Bourbon vagy Tennessee colada: a rum mellé egy negyedik rész (a fenti aráñokhoz kb. 10 ml) whiskey-t teszünk bele.
  • Miami vice: frozen változatban (jégkásával) készített fél adag Piña coladánkra óvatosan fél adag Strawberry (epres) Daiquirit töltünk, nem keverjük össze, hagyjuk rétegesen, hogy külön öröm legyen annak, aki megissza. Ñam-ñam.
  • Virgin colada: kihagyjuk a rumot, lényegében csinálunk egy shake-et.

Akármeññit is igyunk belőle, tartsunk mértéket, csak okosan! Ne feledjük, az élet nem fenékig piña colada.

Italszeretettel: Al

A fotók a The Barban készültek, köszönjük Tüke Péter mixernek a segítséget!

Pisco sour: egy pohár eldorádó >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek